Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία στη δίνη της κρίσης
Κυριακή 25 Γενάρη 2009

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αντιμέτωπη με τη βαθύτερη οικονομική ύφεση από την εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου θα βρεθεί φέτος η Γερμανία, παρά το ιστορικό «πακέτο διάσωσης» που ενέκρινε η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελάριου, Ανκελα Μέρκελ.

Η γερμανική οικονομία - η οποία αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής στην Ευρωζώνη - προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 2,5% το 2009, όπως προκύπτει από επίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης - καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας πλήττει τις εξαγωγές.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας», τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας, Μίχαελ Γκλος. Το 2008, το γερμανικό ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί με ετήσιους ρυθμούς 1,3%.

Για το 2009, προβλέπεται μείωση των εξαγωγών κατά 8,9%, η οποία θα γίνει αισθητή στη γερμανική αγορά εργασίας - τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. Ο κ. Γκλος έκανε λόγο για σημαντική αύξηση του αριθμού των ανέργων, κατά 500.000 μέχρι τα τέλη του έτους. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να εκτιναχτεί στο 8,4% το 2009, έναντι 7,8% του 2008.

Υπό την πίεση της αυξανόμενης ανεργίας και των συνεχιζόμενων απολύσεων, η Τράπεζα της Αγγλίας προσανατολίζεται στην αγορά ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι βρετανικές τράπεζες για να ενθαρρύνει τη χορήγηση πίστωσης σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Καθώς οι έμποροι λιανικής και οι αυτοκινητοβιομηχανίες βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται ραγδαία και περικόπτουν θέσεις εργασίας, ο αριθμός των επισήμως καταγεγραμμένων ανέργων που εισπράττουν επιδόματα ανεργίας στη Βρετανία αυξήθηκε το Δεκέμβρη κατά 77.900 άτομα φθάνοντας στα 1,16 εκατ. Κατέγραψε, έτσι, τα υψηλότερα επίπεδά του από το Γενάρη του 2000. Οι προβλέψεις των αναλυτών του κλάδου, όμως, ήταν ακόμη πιο απαισιόδοξες από την πραγματικότητα, καθώς μιλούσαν για 81.000 καινούριους ανέργους. Σύμφωνα, πάντως, με τον Ρίτσαρντ Λάμπερτ, πρώην οικονομολόγο της Τράπεζας της Αγγλίας και νυν πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών, «είναι τα στοιχεία που περιμέναμε και δυστυχώς θα επιδεινωθούν». Υπενθυμίζεται ότι στις βιομηχανίες που μείωσαν το προσωπικό τους τον περασμένο μήνα συγκαταλέγονται η αυτοκινητοβιομηχανία «Nissan Motor» και ο όμιλος «Marks & Spencer».

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε χθες ότι ετοιμάζει το δεύτερο πακέτο στήριξης 10,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των τραπεζών, για το οποίο αναμένεται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η έγκριση θα είναι άμεση, καθώς μοιάζει πολύ με το πρώτο πακέτο και αρκετά με το μοντέλο της Ιταλίας, τα οποία έχει εγκρίνει η Επιτροπή. Τα 10,5 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στις έξι μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες (BNP, Societ - Generale, Credit Agricole, Caisse d' Epargne, Credit Mutuel και Banque Populaire), είτε με την αγορά μετατρέψιμων ομολογιών, είτε με την αγορά προνομιούχων μετοχών.