ΦΑΛΗΡΙΚΟ ΔΕΛΤΑ
Πολιτισμός και περιβάλλον παραδίδονται στο κεφάλαιο
Τρίτη 27 Γενάρη 2009

«Περίσσεψαν» οι ρητορικές «γονυκλισίες» προς το κεφάλαιο από τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή (και από τον υπουργό Πολιτισμού, Αντ. Σαμαρά αργότερα την ίδια μέρα στο Μέγαρο Μουσικής), με αφορμή την, προπαγανδιστικού τύπου, παρουσίαση - το περασμένο Σάββατο στο Ζάππειο - της προμελέτης για τα κτίρια της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης που, ως γνωστόν, θα «ενταφιάσουν» έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους της Αθήνας στο φαληρικό Δέλτα, στον πρώην ιππόδρομο.

Παρά το γεγονός ότι πάνω από 200 πολύτιμα, για το λαό, στρέμματα, χαρακτηρισμένα μάλιστα από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας ως «Αστικό Πράσινο» παραχωρούνται για να οικοδομηθεί ένα μεγάλο μέρος τους και παρά το ότι πρόκειται για μια «καραμπινάτη» εισβολή του κεφαλαίου στον πολιτισμό μέσω της «χορηγίας» και των «ευεργεσιών», ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι επρόκειτο για... «μια ημέρα περηφάνιας για ένα μεγαλειώδες έργο»! «Πλέκοντας» το «εγκώμιο» στο «Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου» που αναλαμβάνει το κόστος (450 εκατ. ευρώ) των μελετών και της κατασκευής των κτιρίων, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «γενναιόδωρη δωρεά» και για «μεγάλους εθνικούς ευεργέτες»!

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε στην παράδοση στο κεφάλαιο

Αυτήν την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, το ΚΚΕ την είχε καταγγείλει ήδη από τον Ιούνη του 2007 όταν υπογράφηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και ιδρύματος. Το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι «δρομολογεί τη διάπραξη ενός νέου διπλού εγκλήματος σε βάρος του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Ο λαός του Λεκανοπεδίου δεν πρέπει να δώσει καμία βάση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, του ιδρύματος "Στ. Νιάρχος" και των ΜΜΕ. Είναι ανυπόστατοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί τους ότι πρόκειται για ανιδιοτελή προσφορά του ιδρύματος "Στ. Νιάρχος", ώστε να αποκτήσει στέγη η Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση παραδίδει στο ίδρυμα Νιάρχου μια έκταση που αξίζει δισεκατομμύρια, ανεκτίμητης περιβαλλοντικής αξίας και του εκχωρεί τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, συνεχίζοντας την πολιτική της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας και τομέων πολιτισμού στο κεφάλαιο, όπως έγινε και με το Μέγαρο Μουσικής του ιδρύματος Λαμπράκη».

Πρόσθετε, ότι «το πόσο μεγάλη είναι η απάτη που επιχειρείται προκειμένου να ξεγελαστεί ο λαός του Λεκανοπεδίου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η συμφωνία κυβέρνησης - Ιδρύματος δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και παραμένουν άγνωστοι οι όροι της συμφωνίας». Καλούσε τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν ώστε ο παλιός Ιππόδρομος και το Φαληρικό Δέλτα «να γίνουν χώρος πρασίνου και αναψυχής χωρίς να εκχωρηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο σε ιδιώτες». «Κανενός είδους ανάμειξη δεν πρέπει να έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη Λυρική Σκηνή και στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Ο εκσυγχρονισμός τους, η διαμόρφωση νέων υποδομών και οι χώροι που θα γίνουν πρέπει να είναι αποκλειστικά υπόθεση του κράτους. Η παντελής αδιαφορία που έως τώρα έχουν επιδείξει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι συνειδητή, για να δικαιολογηθεί η παράδοση των χώρων στο κεφάλαιο» σημείωνε το ΚΚΕ.

Η παραχώρηση του χώρου έγινε και με τη σύμφωνη γνώμη της «πράσινης» δημοτικής αρχής της Καλλιθέας ήδη από το 2006, παρά το γεγονός, ότι ενώ γενικά στην Αθήνα η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο μόλις που φτάνει τα 2 τ.μ., στην Καλλιθέα αγγίζει το μηδέν. Ενώ, ελέω Ολυμπιακών Αγώνων, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα κύκλωσαν την παραλία της, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων. Ο μόνος χώρος που απέμεινε ελεύθερος είναι ο Ιππόδρομος.

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο είπε ότι το συνολικό εμβαδό των κτιρίων θα είναι περίπου 25.000 τ.μ., βασικό υλικό θα είναι η πέτρα και η επικλινής στέγη, εμβαδού 10.000 τ.μ., θα καλύπτεται από φωτοβολταϊκά στοιχεία. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης και η ολοκλήρωσή του προβλέπεται το 2015.