H πιο όμορφη θάλασσα
Τρίτη 27 Γενάρη 2009

Στην Μ. Δημητριάδη είναι αφιερωμένη αύριο η εκπομπή του «902 TV» «δεν άνθισαν ματαίως..»
Στη σπουδαία, ασυμβίβαστη φωνή που σίγησε τόσο νωρίς, στην Μαρία Δημητριάδη είναι αφιερωμένη, η αυριανή εκπομπή «δεν άνθισαν ματαίως...» που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Αδαμίδου και που θα μεταδοθεί στις 23.00 στον «902 TV».

Για τη μεγάλη ερμηνεύτρια μιλάει ο φίλος και συνεργάτης της Θάνος Μικρούτσικος. Θυμάται στιγμές από την αξεπέραστη συνεργασία τους. Θυμάται τη φωνή που συγκλόνισε, ερμηνεύοντας καταλυτικά, δραματικά, υπέροχα την ποίηση των Ναζίμ Χικμέτ και Βολφ Μπίρμαν, που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος στα «Πολιτικά Τραγούδια» (1975). Και στις επόμενες συνεργασίες της με τον συνθέτη, στους αξεπέραστους δίσκους «Καντάτα για τη Μακρόνησο» (βασισμένη στον «Πέτρινο Χρόνο» του Ρίτσου) - «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι», στην εξεγερμένη «Φουέντε Οβεχούνα», στα «Τροπάρια για Φονιάδες».

Φωνή δυναμική και συνάμα τρυφερή, με μεγάλο ερμηνευτικό εύρος, η Μαρία Δημητριάδη υπήρξε μια από τις σημαντικότερες και πιο εκφραστικές Eλληνίδες τραγουδίστριες. Εβαλε το στίγμα της στο πολιτικό τραγούδι, ερμήνευσε μοναδικά στίχους κορυφαίων ποιητών και δημιουργίες μεγάλων Ελλήνων συνθετών, στρατεύτηκε στο κομμάτι εκείνο της τέχνης που αφουγκράζεται, οραματίζεται, αντιστέκεται στην εκμετάλλευση και το σκοτάδι της καταπίεσης. Πάντα παρούσα μέσα στα γεγονότα, συνόδευσε με τα τραγούδια της τους εργατικούς - αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες των δεκαετιών '70 - '80, αλλά και αργότερα, μέχρι τέλους, ανταποκρινόμενη στα αγωνιστικά καλέσματα. Τραγουδώντας στις συναυλίες αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους και διωκόμενους λαούς, στους απεργιακούς αγώνες, στα μπλόκα των αγροτών. Με πίστη στο όραμα μιας δίκαιης κοινωνίας, συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ, στηρίζοντας τις θέσεις του και παλεύοντας μαζί του.

Ενδιαφέρον είναι και το σημερινό πρόγραμμα που δύο από τις εκπομπές εστιάζονται στην οικονομική κρίση και σε θέματα που αφορούν την Yγεία. Θα δούμε:

Στις 18.00 «Εις υγείαν». Επιμέλεια - παρουσίαση: Ειρήνη Μπαλντίδη. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος που βίωσε κάποτε νεφρικό κολικό να ξεχάσει τον πόνο και την ταλαιπωρία που υπέστη. Ο κολικός του νεφρού είναι το αποτέλεσμα παρουσίας λίθου ή λίθων στην ουροφόρα οδό και είναι από τα συχνότερα περιστατικά που προσέρχονται στο χώρο των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία. Τι ακριβώς όμως είναι οι νεφρικοί λίθοι και πώς σχηματίζονται; Ποιοι από εμάς κινδυνεύουμε περισσότερο; Σύμφωνα με τους επιστήμονες η συχνότητα της νεφρολιθίασης στο γενικό πληθυσμό ποικίλλει από 4% - 6%.

Εχει εκτιμηθεί δε ότι στον ασθενή που εμφάνισε επεισόδιο νεφρολιθίασης, υπάρχει 10% πιθανότητα να εμφανιστεί και δεύτερο επεισόδιο σε ένα χρόνο και 60% - 70% πιθανότητα υποτροπής μετά από 7 - 10 χρόνια. Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες σε σχέση 2:1, με υψηλότερο ποσοστό στις ηλικίες μεταξύ 30 και 40 χρόνων. Ενώ παρατηρείται σαφής αύξηση των κολικών τους φθινοπωρινούς μήνες. Αιτία για το γεγονός αυτό είναι ο συχνότερος σχηματισμός λίθων στους θερινούς μήνες, οπότε λόγω της αυξημένης διούρησης στους ψυχρότερους μήνες, γίνεται μετακίνηση των λίθων. Για τους τρόπους πρόληψης και θεραπείας η Ειρήνη Μπαλντίδη συζητά με τον νεφρολόγο Γιάννη Χουλιάρα.

Στις 19.00 «Ευρωένωση» Επιμέλεια - παρουσίαση: Πόπη Καπετανοπούλου. Η εκπομπή θα ασχοληθεί με τη διεθνή οικονομική κρίση και τις τελευταίες αποφάσεις του Γιούρογκρουπ και του ΕΚΟΦΙΝ. Καλεσμένος της εκπομπής είναι ο Βαγγέλης Κατσιάβας, μέλος του τμήματος ευρωπαϊκής πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.