ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Νέα επίθεση αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος των κατοίκων

Συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των κατοίκων. Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Τετάρτη 28 Γενάρη 2009

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την πορεία που πραγματοποίησαν κάτοικοι της Κυψέλης προς το Δημαρχείο της Αθήνας
Σε νέα προκλητική επίθεση κατά των κατοίκων της Κυψέλης, οι οποίοι και περιφρουρούσαν το παρκάκι Κύπρου και Πατησίων, προχώρησαν χτες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, στο χώρο βρίσκονταν ...έξι κλούβες (!) της ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι αστυνομικοί επιχείρησαν να απωθήσουν βίαια από το χώρο τους κατοίκους της περιοχής, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια.

Παράλληλα, οι κάτοικοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Χτες, προχώρησαν σε δυναμική πορεία διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της Αθήνας, ζητώντας να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες στο χώρο του πάρκου. Επιπλέον, κατήγγειλαν τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της διοίκησης του δήμου, με στόχο την προώθηση του έργου και την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η δημοτική αρχή παραμένει ανένδοτη, μετά από συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή δημάρχου Χρόνη Ακριτίδη.

Χτες, το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, για το θέμα της τσιμεντοποίησης του πάρκου στη συμβολή των οδών Πατησίων και Κύπρου. «Ο Δήμος Αθηναίων», σημειώνεται εξαρχής στην Επίκαιρη Ερώτηση, «επιχειρεί την τσιμεντοποίηση του πάρκου στη συμβολή των οδών Πατησίων και Κύπρου, προκειμένου να δημιουργηθεί υπόγειο γκαράζ με αυτοχρηματοδότηση, παρά την εναντίωση σε αυτήν των κατοίκων της περιοχής, που με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις απέτρεψαν τους προηγούμενους μήνες την καταστροφή ενός από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους πράσινου στο κέντρο της Αθήνας».

Και συνεχίζει: «Παρόλο που η αρμόδια Δευτεροβάθμια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Νομαρχίας εξέδωσε απόφαση, η οποία απαγόρευε οποιαδήποτε εργασία κοπής δέντρων, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις η Πολεοδομία του Δήμου εξέδωσε άδεια εργασιών στον εργολάβο την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου σκαπτικά μηχανήματα και υπηρεσίες του Δήμου εισέβαλαν στο πάρκο και έκοψαν μέσα σε ελάχιστη ώρα τα δέντρα. Μάλιστα, αντί της άμεσης παρέμβασης της αστυνομίας για την προστασία του πράσινου, όπως όφειλε (και ιδιαίτερα μετά και από τις μηνύσεις που υπέβαλαν άμεσα κάτοικοι κατά των υπευθύνων του Δήμου Αθηναίων), οι αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ με αυταρχικό τρόπο απομάκρυναν τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους από το χώρο. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εμπορευματοποιεί τη γη και έχει μετατρέψει την Αθήνα σε μια πολύπαθη τσιμεντούπολη, σε βάρος της υγείας των κατοίκων και σε βάρος του περιβάλλοντος».

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο υπουργός «τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να σταματήσουν άμεσα οι σκαπτικές εργασίες στο συγκεκριμένο χώρο, ώστε να παραμείνει χώρος ελεύθερος για τους κατοίκους της περιοχής και να μετατραπεί ξανά σε υψηλού πρασίνου, που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή».