Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ όρος για το δυνάμωμα των αγώνων

Με εργαζόμενους και ανέργους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συζήτησε χτες η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ

Παρασκευή 30 Γενάρη 2009

Από τη χτεσινή συζήτηση με τους εργάτες στο Μόλο της ΔΕΗ
Η ανεργία άρχισε να «μαστιγώνει» άγρια τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Το καλοκαίρι τα επισκευαζόμενα καράβια ήταν τόσα ώστε δούλευαν κοντά 8.000 εργάτες. Σήμερα οι δουλειές έχουν κόψει και οι εργάτες που δουλεύουν φτάνουν με το ζόρι τους 1.200. Ωστόσο, όπως διαμηνύεται από τους ίδιους, δεν είναι διατεθειμένοι να «λυγίσουν». Οι κατακτήσεις τους είναι αδιαπραγμάτευτες και είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για το μεροκάματο και την ουσιαστική κάλυψη των ανέργων.

Το κλίμα αυτό διαπιστώθηκε από τη χτεσινή περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελπίδα Παντελάκη, γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Μαζί της βρέθηκαν οι πρόεδροι του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης και της Παν. Ενωσης Αμμοβολιστών Ι. Δεληγιάννης, αποδεικνύοντας τους ισχυρούς ακατάλυτους δεσμούς που συνδέουν τους εργάτες της Ζώνης με το ΚΚΕ.

Η Ελπίδα Παντελάκη τα ξημερώματα μίλησε σε συγκέντρωση των εργατών που επισκευάζουν το πλοίο «KARAVOS HORIZON» στην επισκευαστική βάση του Νέου Μόλου της ΔΕΗ, στη συνέχεια με ανέργους στο Πέραμα και το μεσημέρι σε μαζική συγκέντρωση εργατών στο ναυπηγείο του Κόρου στη Σαλαμίνα. Εκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ, μπροστά στη γενικευμένη επίθεση που επιχειρείται με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, έχει απαιτήσεις από τους εργάτες της Ζώνης. Οχι μόνο να καταδικάσουν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική τους «σας σακατεύουν τη ζωή», αλλά και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που δουλεύοντας για την ίδια πολιτική έφτασε να προτείνει το κλείσιμο της Ζώνης και τη μετατροπή της σε χώρους περιπάτου.

Αλλά ήρθε η ώρα να κάνουν και ένα βήμα παραπέρα. Ταυτόχρονα, με τον αποφασιστικό αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους, να συμβάλουν αποφασιστικά στην ταξική ενότητα της εργατικής τάξης και της συγκρότησης της συμμαχίας της με τα λαϊκά στρώματα, τη φτωχή και μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους. «Βρίσκεται - επισήμανε - σε εξέλιξη ενιαία επίθεση, από τα μονοπώλια, το κεφάλαιο, σε βάρος της εργατικής τάξης, στους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες, τη νέα γενιά». Ενιαία και ταξική πρέπει να είναι η απάντηση «για να ανακόψουμε την επίθεση», με τη διαμόρφωση ενός κινήματος «ισχυρού και φερέγγυου, ικανού να αντεπιτεθεί» και να διεκδικεί την εξουσία. Προϋπόθεση σημείωσε για αυτό είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, καθήκον που θέτει το 18ο Συνέδριό του. «Ετσι θα διασφαλίσετε και θα διευρύνετε τις κατακτήσεις σας».