Σελίδες τέχνης για τον Πειραιά
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000

Στην ιστορία του Πειραιά, στην ίδρυση και στην αναγέννησή του μετά από 2500 χρόνια έως τις μέρες μας, αναφέρεται η συλλεκτική έκδοση «Πειραιάς: Κέντρο Ναυτιλίας και Πολιτισμού» που κυκλοφόρησε και παρουσιάστηκε χτες, από το νέο εκδοτικό Οίκο «Εφεσος».

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο γενικός διευθυντής του Νίκος Κ. Χατζηγεωργίου, «είναι μία έκδοση υψηλών τυποτεχνικών προδιαγραφών, που εδράζεται στην ιδέα της διάσωσης και διάδοσης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Πρόκειται για μια συγκλονιστική πορεία μέσα στο χρόνο, αναπόσπαστα δεμένη με τις τύχες της Αθήνας, που διηγούνται τα ίδια τα μνημεία, αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα».

Τη μοναδικότητα του αρχαίου Πειραιά, ως κέντρου ναυτικής δύναμης, καταγράφει ο Γεώργιος Στανχάουερ, αρχαιολόγος, Εφορος της Β' Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ακολουθεί η εξέλιξη του αστικού Πειραιά, από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή (1834 - 1922), με την υπογραφή της Δρ. Σταματίνας Γ. Μαλικούτη. Στο κομμάτι αυτό εξετάζεται η μορφή του αστικού κέντρου του νεότερου Πειραιά ως σύνθεση της οικοδομικής πρακτικής και της αρχιτεκτονικής, κυρίως των ιδιωτικών κτιρίων, σε συνάρτηση με την οργάνωση της πόλης, αλλά και της δυναμικής των λειτουργιών, ως το πρώτο λιμάνι της χώρας, στο πλαίσιο των ιστορικών συνθηκών και των κοινωνικο-οικονομικών μεταβλητών της εποχής.

Ακόμη, παρουσιάζεται το ιδιότυπο «πρόσωπο» του Πειραιά στον 20ό αιώνα από τον ιστορικό, Βάσια Τσοκόπουλο. Ο Σαρωνικός και το νεοκλασικό πρόσωπο της πόλης σαν τοπίο, το κλίμα και το «χρώμα» που εμπνέει ποιητές και ζωγράφους. Το κεντρικό λιμάνι που, σημαντικότερο του ελληνικού κράτους στον 19ο αιώνα, αναδύεται τώρα, σε ναυτιλιακό κέντρο ολόκληρης της Μεσογείου. Τέλος, στο λεύκωμα, ο Πειραιάς ιχνηλατείται, βήμα προς βήμα, από το φωτογραφικό φακό του Γιάννη Γιαννέλου. Σημειώνουμε ότι το έργο κυκλοφορεί σε χειροποίητη, καλαίσθητη κασετίνα, με μεγενθυντικό φακό.