52η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗΣ
Χρειάζεται αγώνας για το ελληνικό βιβλίο
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000

Στην έκθεση του 2001 το περιοδικό «Ιthaca»θα κυκλοφορήσει με αφιέρωμα στον Καβάφη
(Της απεσταλμένης μας Αριστούλας ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ)

Στο «θεατράκι» του ελληνικού περιπτέρου στην 52η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης πραγματοποιήθηκαν χθες δυο αξιόλογες εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τις οποίες - δυστυχώς όπως συνέβη και με περσινές εκδηλώσεις του - παρακολούθησαν μετρημένοι στα δάχτυλα των δυο χεριών Γερμανοί δημοσιογράφοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Γεγονός που δείχνει τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ελληνικό βιβλίο, στην προσπάθεια «πλεύσης» του στους «ωκεανούς» της αδυσώπητης πλέον παγκοσμιοποιημένης βιβλιοαγοράς, στην οποία κυρίαρχες είναι οι ΗΠΑ και, γενικότερα, τα αμερικάνικα και αγγλοσαξονικά τραστ ηλεκτρονικού και έντυπου βιβλίου.

Ας έρθουμε, όμως, στις δύο χθεσινές εκδηλώσεις του ΕΚΕΒΙ. Το πρωί, στα πλαίσια του «Ετους Γ. Σεφέρη », πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον νομπελίστα ποιητή, αποτελούμενη από τρία σκέλη. Σε μια πυκνή σε περιεχόμενο ομιλία (βίος, πολιτική, διπλωματική δράση, τόπους ζωής του ποιητή, έργο και το θεματολογικό στίγμα του), η καθηγήτρια στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου Μαριλίζα Μητσού υπογράμμισε ότι το έργο του Σεφέρη είναι οικουμενικό, ενώ παράλληλα αποτελεί, διεθνώς, έναν «πρεσβευτή» της ελληνικής «ταυτότητας», μέσα από μια «σύνθεση των μύθων όλης της ελληνικής, λόγιας και λαϊκής παράδοσης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μια ρεαλιστική και νεωτεριστική σύνθεση του ελληνικού μύθου με τη σύγχρονη πραγματικότητα».

Παράλληλα, παρουσιάστηκε cd γερμανικής δισκογραφικής εταιρίας, στο οποίο απαγγέλλει ποίηση των Σεφέρη και Ελιοτ ο φημισμένος Γερμανός ηθοποιός Μπρούνο Γκανς, ο οποίος είχε και την ιδέα για την παραγωγή του δίσκου. Το cd βραβεύτηκε από γερμανικό ραδιοσταθμό, ενώ απέσπασε και το Γερμανικό Βραβείο Δισκογραφίας.

Τέλος, παρουσιάστηκε το 5ο τεύχος του αγγλόφωνου περιοδικού του ΕΚΕΒΙ «Ithaca » από τον υπεύθυνο της συντακτικής ομάδας Ηρακλή Παπαλέξη . Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στον Γ. Σεφέρη και περιέχει πολύπλευρο υλικό (βιο-εργογραφικό) και άρθρα Ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών και μελετητών για τη ζωή και το έργο του ποιητή. Το τεύχος αυτό κυκλοφόρησε σε 4.500 αντίτυπα και διανεμήθηκε σε Γερμανούς και άλλους ξένους εκδότες, μεταφραστές, ατζέντηδες βιβλίων λογοτεχνίας σε όλον το κόσμο.

Η απογευματινή εκδήλωση αφορούσε στο έργο του πεζογράφου, δραματουργού, μεταφραστή Πέτρου Μάρκαρη , του οποίου βιβλία (κυρίως πολιτικο-αστυνομικού μυθιστορήματος) έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε χώρες της Ευρώπης. Για τον Π. Μάρκαρη, μίλησαν οι Τ. Πλάουλ και Μ. Πρίνσιτζερ.

Χθες, η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Βραβείου για εκδόσεις Πολιτισμού και Τέχνης επέλεξε το cd-rom με θέμα τη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη, το οποίο κυκλοφόρησε από το ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με το ίδρυμα Μ. Μερκούρη, μαζί με άλλα τρία βιβλία που θα διαγωνιστούν για το βραβείο τον προσεχή Απρίλιο. Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 500 υποψήφια βιβλία.