ΙΣΡΑΗΛ - ΧΑΜΑΣ
Κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας
Σάββατο 14 Φλεβάρη 2009

Associated Press

Τα νέα παιδιά αντιστέκονται στους Ισραηλινούς κατακτητές
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση μακρόχρονης (18μηνης) εκεχειρίας μεταξύ «Χαμάς» και Ισραήλ, υπό αιγυπτιακή αιγίδα. Αυτό υποστήριξε ο Μούσα Αμπου Μαρζούκ που διεξάγει τις συνομιλίες εκ μέρους της «Χαμάς» και η πληροφορία δε διαψεύστηκε ούτε από το Ισραήλ, ούτε από την Αίγυπτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα προβλέπει τερματισμό κάθε είδους στρατιωτικής δραστηριότητας εκατέρωθεν και απρόσκοπτη λειτουργία των έξι μεθοριακών περασμάτων της Λωρίδας.

Η ισλαμιστική οργάνωση φέρεται να αποδέχτηκε την παράταση της ισραηλινής απαγόρευσης στις εισαγωγές υλικών και προϊόντων «διπλής χρήσης». Αξιωματούχοι της «Χαμάς», συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού της ηγέτη Κχάλεντ Μασχάαλ, διατείνονταν ότι δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσης του αιχμαλώτου στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, κάτι που αποδέχτηκε το Ισραήλ. Αναλυτές, πάντως, τόνιζαν ότι δύσκολα θα γνωστοποιηθεί το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς και οι δύο πλευρές φαίνεται ν' αποδέχτηκαν στοιχεία που διατείνονταν ότι δεν πρόκειται καν να διαπραγματευτούν.

Στο Κάιρο διεξάγονται και συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των «Χαμάς» και «Φατάχ», προετοιμάζοντας την υψηλόβαθμη συνάντηση «συμφιλίωσης» της 22ας Φλεβάρη. Ηδη, φέρεται να έχει συμφωνηθεί ο τερματισμός των λεκτικών κατηγοριών και των πολιτικών συλλήψεων.

Παράλληλα, βέβαια, χτες, ένας Παλαιστίνιος μαχητής των «Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης» σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Κχαν Γιούνις στη Γάζα και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, μετά από εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ. Επίσης, ένας 14χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Χεβρώνα ενώ πέταγε πέτρες.

Προσφυγή στο ΔΠΔ

Εγγραφα που στοιχειοθετούν τη νομιμότητα της παλαιστινιακής οντότητας ως τέτοιας προκειμένου να εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έρευνες για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στα παλαιστινιακά εδάφη, παρουσίασαν στον εισαγγελέα στη Χάγη οι Παλαιστίνιοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εξωτερικών. Οι δύο αξιωματούχοι ζήτησαν τη διερεύνηση τέτοιων εγκλημάτων από τον ισραηλινό στρατό από το 2002 μέχρι σήμερα.

Ισραηλινή αβεβαιότητα

Την Τετάρτη, θ' αρχίσει τις επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προκειμένου να δώσει σε κάποιον εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά του Ισραήλ, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, εκτίμησε ότι η καλύτερη λύση θα είναι μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» μεταξύ Λικούντ και Καντίμα γιατί «θα βοηθήσει και στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες».