ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου ... ενίσχυσης του εμπάργκο!
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000

Associated Press

Από την προχτεσινή τεράστια διαδήλωση κατά του εμπάργκο στην Αβάνα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την επομένη της μεγαλειώδους διαδήλωσης διαμαρτυρίας κατά της γενοκτονίας, που επιχειρείται διά μέσου του εμπάργκο, εκατοντάδων χιλιάδων Κουβανών, τελικά η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο νόμου για τη «μερική» χαλάρωση του εμπάργκο εναντίον της Κούβας, όπως διατείνονται οι Αμερικανοί νομοθέτες, που όμως στην πράξη πρόκειται για ενίσχυση του εμπάργκο.

Με ψήφους 68 υπέρ και 8 κατά, η Γερουσία ψήφισε χτες το «συμβιβαστικό» - όπως πολύ επιεικώς και άκρως υποκριτικώς χαρακτηρίστηκε - σχέδιο νόμου, που προβλέπει τη χαλάρωση του εμπάργκο όσον αφορά στην πώληση τροφίμων και φαρμάκων προς την Κούβα. Τώρα το μόνο που απομένει για την επικύρωσή του είναι να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος μάλλον θα το συνυπογράψει, καθώς δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα πράξει το αντίθετο, παρά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις και επισημάνσεις του, με τις οποίες εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, καθώς υπογραμμίζει ότι με αυτό το νομοσχέδιο δε γίνονται τα αναμενόμενα βήματα στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Το αμερικανικό εμπάργκο εναντίον της Κούβας επιβλήθηκε το 1962, όταν η Αβάνα δέχτηκε βοήθεια από τη Σοβιετική Ενωση. Ομως, τα τελευταία χρόνια αγροτικές και επιχειρηματικές οργανώσεις στις ΗΠΑ επέκριναν αυτή την πολιτική ως απομεινάρι της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Επί της ουσίας, αυτές οι δύο οικονομικές ομάδες «στέναζαν» λόγω της κατακόρυφης πτώσης των εξαγωγών των προϊόντων τους και για το λόγο αυτό η ρητορική τους αναλωνόταν στο ότι «η οικονομική διείσδυση της Ουάσιγκτον στην κουβανική οικονομία θα έχει περισσότερα αποτελέσματα αναφορικά με τη διαδικασία εκδημοκρατισμού».

Οσον αφορά στο επίμαχο σχέδιο νόμου, οι Αμερικανοί βουλευτές ύστερα από αρκετές συζητήσεις κατέληξαν σε ένα συμβιβαστικό κείμενο, που τελικά εγκρίθηκε τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από τη Γερουσία χτες, όπου προβλέπεται ότι εξαιρούνται τα τρόφιμα και τα φάρμακα από τους αποκλεισμούς που επιβάλλει η Ουάσιγκτον σε διάφορες χώρες. Ωστόσο, διατηρείται η απαγόρευση επίσκεψης Αμερικανών πολιτών στην Κούβα, εκτός εάν έχουν ειδική άδεια, ή προσκαλούνται από μη αμερικανική οργάνωση, στην οποία θα χρεωθούν τα έξοδα μετάβασης και διαμονής στην Κούβα.

Οπως τόνισαν πολλές φορές οι Κουβανοί αξιωματούχοι, οι περιοριστικοί όροι που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, όπως, π.χ., αυτοί που επιβάλλονται στις επισκέψεις Αμερικανών πολιτών στην Κούβα, κάνουν ουσιαστικά το εμπάργκο πιο ασφυκτικό. Μάλιστα, ο Φιντέλ Κάστρο έχει χαρακτηρίσει τους περιορισμούς που επιβάλλονται «εξευτελιστικούς για την Κούβα» και για το λόγο αυτό η Κούβα, προειδοποίησε, δεν πρόκειται να ανοίξει την αγορά της στα αμερικανικά προϊόντα.