ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα επιδρομή στη Γάζα
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009

Οι κάτοικοι της Ράφα, που είχε καταστραφεί από την πρόσφατη ισραηλινή επιδρομή, δέχτηκαν και χτες νέους βομβαρδισμούς
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.--

Νέους όρους για την επίτευξη μακρόχρονης εκεχειρίας στη Γάζα φέρεται να έθεσε, το τελευταίο 48ωρο, η ισραηλινή πλευρά, ως αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν αναλυτές, της αντιδραστικής στροφής που ανέδειξαν οι κάλπες της περασμένης βδομάδας. Ως όρος τίθεται η απελευθέρωση του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται από τον Ιούνη του 2006.

Ο διαπραγματευτής της «Χαμάς», Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωνε ότι η οργάνωση είναι «έτοιμη» να συζητήσει για τον Σαλίτ, στη βάση του πάγιου αιτήματός της για ανταλλαγή του με Παλαιστινίους κρατουμένους και όχι ως όρο για την επίτευξη εκεχειρίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, αρχικώς οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές είχαν συναινέσει στη συμφωνία εκεχειρίας εξαιρώντας το ζήτημα Σαλίτ.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ολμέρτ έχει επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων και την Τετάρτη συγκαλεί συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων. Μεταξύ αυτών φέρονται να συγκαταλέγονται ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τρία ηγετικά στελέχη της «Χαμάς».

Την ίδια στιγμή, χτες, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στη νότια Γάζα μετά από εκτόξευση ρουκετών κατά του Νοτίου Ισραήλ, για τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση και μάλλον περίεργη «Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ στην Παλαιστίνη». Από την επιδρομή δεν υπήρξαν θύματα. Αντίθετα, στο βορρά, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από εγκαταλειμμένη οβίδα.

Προς τη Γάζα, επίσης, κατευθύνονται ξεκινώντας, χτες, από τη Βρετανία 110 φορτηγά με βοήθεια μεγαλύτερη των 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, υπό την αιγίδα σειράς οργανώσεων, όπως είναι η «Σσυμμαχία σταματήστε τον πόλεμο», διάφορα συνδικάτα, το κόμμα «Ρισπέκτ» κ.ά.

Δάνειο για τους μισθούς

Με δάνεια από παλαιστινιακές τράπεζες θα καταβάλει σήμερα η Π. Αρχή τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της Δ. Οχθης, που άρχισαν την Κυριακή απεργία διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση δύο εβδομάδων που παρατηρείται. Ο πρωθυπουργός Φαγιάντ υποστήριξε ότι η καθυστέρηση προκλήθηκε από τη χορήγηση 20 εκατομμυρίων δολαρίων προς τον ΟΗΕ για τη Γάζα και τόνισε ότι τα δάνεια θ' αποπληρωθούν όταν φτάσει η βοήθεια των δωρητών.

Επαφές και κατασχέσεις

Οι επαφές συνεχίζονται μεταξύ των ισραηλινών κομμάτων προκειμένου να επιτευχθούν κυβερνητικές συμφωνίες. «Καντίμα» και «Λικούντ» δεν αποκλείουν, μεταξύ τους, συνεργασία, αλλά ο κάθε επικεφαλής θέλει να διατηρήσει την πρωθυπουργία και δε φαίνεται να υπάρχει τρόπος συμβιβασμού. Ο Ολμέρτ φέρεται να συμβούλευσε την Λίβνι να διατηρήσει το «Καντίμα» στην αντιπολίτευση για να μπορέσει να διεκδικήσει ισχυρότερη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Παρά την κινητικότητα, όμως, οι κατασχέσεις παλαιστινιακής γης συνεχίζονται. Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Χααρέτζ», κατασχέθηκαν άλλα 172 εκτάρια πέριξ του εποικισμού Εφράτ στη Δ. Οχθη για ν' ανεγερθούν άλλα 2.500 σπίτια.