ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
Λύση εδώ και τώρα...

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες γονείς και μαθητές του σχολείου κωφών και βαρηκόων

Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2009

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μέσα της σχολικής χρονιάς και το κουδούνι δεν έχει χτυπήσει ακόμη για μαθητές του Ειδικού ΤΕΕ - Γυμνασίου - Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων, λόγω έλλειψης μεταφορικών μέσων! Γονείς και μαθητές των τριών σχολείων συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα την κατάληψη του σχολείου στην Αγ. Παρασκευή και χτες πραγματοποίησαν, με τη συμμετοχή και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Γονείς και μαθητές απαίτησαν λύση εδώ και τώρα: Δημόσιο και δωρεάν σύστημα μεταφοράς, υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό με βάση τις ανάγκες.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν αντιπροσωπεία γονιών και μαθητών με στελέχη του υπουργείου και τον υφυπουργό Παιδείας Αν. Λυκουρέντζο ακολουθήθηκε η γνώριμη πλέον τακτική εμπαιγμού που στέλνει γονείς και μαθητές «από τον Αννα στον Καϊάφα», με το μπαλάκι της ευθύνης να μεταφέρεται στις Νομαρχίες, σε μελλοντικές τροπολογίες, σε σχολικές επιτροπές. «Μας κοροϊδεύουν, μας κάνουν μπαλάκι από τον ένα στον άλλο. Η κατάληψη συνεχίζεται», δήλωσαν οι γονείς.

Τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα γονιών και μαθητών εξέφρασε η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της μεταφοράς δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο σχολείο. «Το υπουργείο Παιδείας, σχολίασε, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη μεταφοράς, την αναθέτουν σε ιδιώτες και δημιουργούνται χιλιάδες προβλήματα λόγω αυτής της κατάστασης. Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι αναπληρωτές, ωρομίσθιοι και σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο είναι ανεπίτρεπτο και αντιεπιστημονικό να εναλλάσσονται οι εκπαιδευτικοί. Καταγγέλλουμε την πολιτική που μετατρέπει την Παιδεία και την Υγεία σε πεδίο κερδοσκοπίας. Η μαζική συμμετοχή των αναπήρων, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών μπορεί και πρέπει να είναι η απάντηση απέναντι σ' αυτή την πολιτική».


Εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, ο Χάρης Χουρδάκης κάλεσε γονείς και μαθητές να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, καθώς «δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει ότι τα παιδιά που γράφτηκαν στο σχολείο δεν μπορούν να πηγαίνουν σχολείο. Είναι υποχρεωμένοι να δώσουν άμεσα λύσεις. Είναι ευθύνη και του υπουργείου και της Νομαρχίας και οι δύο έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα και είναι υποχρεωμένοι να το λύσουν».

Στην παράσταση διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, της Ομοσπονδίας Γονέων, της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, του Συλλόγου Γονέων ΚΕΑΤ.

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Για το σοβαρό πρόβλημα μεταφοράς κατέθεσε, χτες στη Βουλή, Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη, προς τον υπουργό Παιδείας. «Το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών με ειδικές ανάγκες στο σχολείο τους ταλαιπωρεί χιλιάδες μαθητές και τους γονείς τους κάθε χρονιά», επισημαίνει μεταξύ άλλων και ρωτάει τον υπουργό Παιδείας «τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει προκειμένου να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και να αναλάβει επιτέλους το κράτος τη μεταφορά των μαθητών με αναπηρίες μέσω ενός δημόσιου και δωρεάν ασφαλούς συστήματος μεταφοράς, με εξειδικευμένο προσωπικό που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και των υπολοίπων μαθητών άλλων σχολείων που είναι αναγκαία η μεταφορά τους (Μουσικά, Αθλητικά κ.ά.)».