ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Με ταξική αγωνιστική διαδρομή

Κυριάρχησε στη χτεσινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συνδικάτου η αγωνιστική διαδρομή των προηγούμενων χρόνων

Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000

Για την ενότητα του κλάδου των μεταλλεργατών, τη συνέχιση της ταξικής και αγωνιστικής του πορείας, κόντρα στην πολιτική διάλυσης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που προωθεί η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για ακόμα μια φορά η παράταξη της Αγωνιστικής Ενότητας Μεταλλεργατών (ΑΕΜ υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) στη χτεσινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά για τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης του συνδικάτου και την εκλογή εφορευτικής επιτροπής, που θα διεξάγει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης.

Η εμπιστοσύνη των μεταλλεργατών στην πλειοψηφία της διοίκησης εκφράστηκε και από την υπερψήφιση της πρότασης της ΑΕΜ για τη συγκρότηση του προεδρείου που διεξήγαγε τη συνέλευση. Μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν η καταμέτρηση των ψήφων για την ανάδειξη της Εφορευτικής Επιτροπής. Η προσπάθεια υπονόμευσης και διάλυσης του συνδικάτου αποκαλύφθηκε χτες, όταν καταγγέλθηκε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, διά μέσου της γραμματέας του, τηλεφωνούσε στα σπίτια των μεταλλεργατών και τους καλούσε προχτές στο προσωπικό του γραφείο, προκειμένου να «συζητήσουν» για τα προβλήματα της Ζώνης!

Να υπονομεύσουν και διαλύσουν το συνδικάτο προσπαθούν και οι τρεις παρατάξεις: ΠΑΣΚΕ, ΕΡΓΑΣ και η καινούρια «ανεξάρτητη» παράταξη «Αδέσμευτη Συνδικαλιστική Ενωτική Κίνηση» (ΑΣΕΚ) που θυμήθηκαν να δραστηριοποιηθούν για το «καλό» του κλάδου λίγο πριν από τις εκλογές του συνδικάτου. Απουσίαζαν όμως συστηματικά από τους αγώνες που έδωσαν οι μεταλλεργάτες κόντρα στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι τρεις παρατάξεις έχουν συμφωνήσει ότι αν δεν υπερψηφιστεί η πρόταση της ΑΕΜ για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής θα διεξαγάγουν τις αρχαιρεσίες μέσα σε τρεις μέρες!

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης, παίρνοντας το λόγο από την πλευρά της πλειοψηφίας της διοίκησης, παρουσίασε τον πλούσιο απολογισμό δράσης του συνδικάτου. Αναφέρθηκε στην υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 1999 και το 2000. Στην απόκρουση με κινητοποιήσεις της προσπάθειας κυβέρνησης και ΟΛΠ να συρρικνώσουν τη Ζώνη και να φτιάξουν επιβατικό σταθμό. Στην προσπάθεια εφαρμογής των ΣΣΕ στα εργοστάσια. Στους αγώνες και τις κατακτήσεις των μεταλλεργατών στα ΕΛΔΑ, όπου υπογράφτηκαν πάνω από 10 ΣΣΕ, αλλά και στους αγώνες που έγιναν αυτά τα δυο χρόνια για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ζώνης σε συντονισμό με όλους τους φορείς και τα σωματεία που εμπλέκονται γύρω από αυτήν. Στην κατάκτηση να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσοι άνεργοι δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα. Αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή του κλάδου στις γενικότερες εργατικές, φιλειρηνικές κινητοποιήσεις και στις κινητοποιήσεις των μαθητών.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν και οι εκπρόσωποι των τριών παρατάξεων που επιδίωξαν ένα πράγμα: να ισοπεδώσουν - χωρίς επιτυχία - την όποια δράση ανέπτυξε το συνδικάτο και οι μεταλλεργάτες τα δυο αυτά χρόνια. Προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τον αγώνα που έκανε ο κλάδος και τις κατακτήσεις που είχε, ενώ εκτόξευσαν μια άθλια επίθεση ενάντια στην πλειοψηφία της διοίκησης του συνδικάτου, χρησιμοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις και αναληθή επιχειρήματα, τα οποία απαντήθηκαν πολλές φορές από τους μεταλλεργάτες.

Απάντηση στην προσπάθεια σπίλωσης της πλειοψηφίας έδωσε ο Μύρων Σημαντήρης από την ΑΕΜ και μέλος της διοίκησης, ο οποίος τόνισε με συγκεκριμένα παραδείγματα ότι αυτοί που σήμερα δραστηριοποιούνται πριν τις εκλογές, μετά εξαφανίζονται. «Λάθη και αδυναμίες - υπογράμμισε - κάναμε και είναι λογικό. Λάθη δεν κάνουν μόνο οι πεθαμένοι και όσοι απέχουν από τη δραστηριότητα του συνδικάτου».

Κλείνοντας τη συνέλευση ο Ι. Πουντίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Το συνδικάτο δεν μπορεί κανείς να το γκρεμίσει όσα λεφτά και αν ξοδέψετε. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα δουλέψουμε για τις επιτροπές νέων και θα προετοιμάσουμε αγωνιστές για την επόμενη 20ετία».