ΠΑΤΡΑ
Ζεστή συντροφική εκδήλωση αλληλεγγύης

Στα κόκκινα ντυμένη η αίθουσα του «Europa center» στην Πάτρα υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείες των κομμάτων

Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009

«Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός». Με αυτό το σύνθημα υποδέχτηκαν τις αντιπροσωπείες από το ΚΚ Φινλανδίας, το Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, το Κόμμα Εργατών Βελγίου, το Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, το ΚΚ Κολομβίας και την Κομμουνιστική Επανίδρυση Πουέρτο Ρίκο οι κομμουνιστές της Αχαΐας, σε μια ιδιαίτερη, ζεστή, συντροφική εκδήλωση φιλίας και αλληλεγγύης, που διοργανώθηκε προς τιμήν τους.

Η αίθουσα του «Europa center» στην Πάτρα, που είχε ντυθεί στα κόκκινα για να υποδεχτεί τις αντιπροσωπείες των κομμάτων, αποδείχτηκε τελικά πολύ μικρή για να χωρέσει όλο αυτό τον κόσμο, που ήρθε να χαιρετίσει και να ακούσει ξένους συντρόφους να μεταφέρουν τις εμπειρίες από τους αγώνες που δίνουν για τα δίκαια των λαών τους, με τους φοιτητές να ξεχωρίζουν με τη μαζική και ζωντανή τους παρουσία. Το δεύτερο καλωσόρισμα έγινε από τον Παύλο Στάμου, μέλος του ΝΓ Αχαΐας του ΚΚΕ, ο οποίος μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό παρέδωσε τη σκυτάλη στους φιλοξενούμενους.

Πρώτος το λόγο πήρε ο Γιούχα Πέκα Βάιζενεν, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Φινλανδίας, ο οποίος στο χαιρετισμό του σημείωσε: «Σήμερα μπορούμε με ευκολία να παρακολουθήσουμε και μέσω του Ιντερνετ πώς ο αγώνας για τα δικαιώματα των εργατών και γενικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα προχωράει σε διάφορες χώρες. Ενώ το Ισραήλ βομβάρδιζε τη Γάζα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε πώς το ελληνικό λιμάνι του Αστακού έγινε σύμβολο της αντίστασης και της αλληλεγγύης».


Ακολούθως, πήρε το λόγο ο Baudouin Deckers, μέλος του ΠΓ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Εργατικού Κόμματος του Βελγίου, που επισήμανε: «Πιθανότατα για τους περισσότερους από εσάς Βρυξέλλες σημαίνει έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κι έχετε δίκιο. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες, 160 χρόνια πριν, ο Μαρξ έγραψε το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" και περίπου 100 χρόνια πριν το Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα πραγματοποίησε την έναρξη του 2ου Συνεδρίου με Γραμματέα τον Λένιν. Θεωρήστε λοιπόν ότι έρχομαι από αυτές τις Βρυξέλλες!».

Στην παρέμβασή της η Ντόρα Ιρισάρι Κρουζ, στέλεχος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πουέρτο Ρίκο, υπογράμμισε: «Ο λαός της χώρας μου παλεύει όχι μόνο ενάντια σε μια εθνική αντιδραστική αστική τάξη αλλά και ενάντια στην ιμπεριαλιστική βορειοαμερικανική αστική τάξη, η οποία όχι μόνο μας επιβάλλει τα σχέδια της αγοράς, αλλά μας καταπιέζει άμεσα ελέγχοντας όλα τα θέματα οικονομίας και πολιτικής της χώρας μας».

Εκ μέρους του Κολομβιάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Χάιμε Σεδάνο επισήμανε: «Παρά τις γεωγραφικές αποστάσεις οι Ελληνες κομμουνιστές έχουν βρεθεί κοντά μας σε διάφορες περιστάσεις. Εχουν λάβει μέρος στα συνέδριά μας, μας συνοδεύουν στον αγώνα για τη δημοκρατική ειρήνη και πάντα έχουν σταθεί καθαρά αλληλέγγυοι στα θύματα της κρατικής τρομοκρατίας, ιδιαίτερα με τους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας και με τους πολιτικούς κρατούμενους».

Η αίθουσα σείστηκε από θερμά χειροκροτήματα, όταν το λόγο πήρε ο Ομάρ Σιχάδα από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο οποίος τόνισε: «Ο ιμπεριαλισμός και το Ισραήλ δε θα μας αποτρέψουν από την πορεία μας και τους στόχους μας για τερματισμό της κατοχής, του εποικισμού, την επιστροφή των προσφύγων με την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ούτε η αγριότητα της κατοχής ούτε η διπροσωπία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της πλειοψηφίας των χωρών της ΕΕ. Τα αποτελέσματα του ολοκαυτώματος στη Γάζα έχει ως εξής: 1.500 νεκροί, 5.000 τραυματίες, 25.000 ισοπεδωμένες κατοικίες, 190.000 άστεγοι». Και πρόσθεσε: «Ο λαός μας στην Παλαιστίνη εκτιμά πολύ την αλληλεγγύη σας και τις κινητοποιήσεις σας, ιδιαίτερα τις κινητοποιήσεις της νεολαίας του Κόμματος για την αποτροπή του ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού από το λιμάνι του Αστακού. Εκτιμούμε επίσης τις αποστολές για το σπάσιμο του αποκλεισμού, ιδιαίτερα την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την σ. Αλέκα Παπαρήγα».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Λουίτζι Μαρίνο, εκ μέρους του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών, μετέφερε από όλα τα μέλη του κόμματος «τις καλύτερες ευχές, στην πολιτική σας δουλειά, στην πάλη σας για τα συμφέροντα των εργαζομένων της Ελλάδας και του διεθνούς εργατικού κινήματος».

Στη συνέχεια, όλοι οι ξένοι αντιπρόσωποι των κομμάτων δέχτηκαν ερωτήσεις γύρω από τα ζητήματα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για να κλείσει η εκδήλωση με τους συγκεντρωμένους όρθιους και με την αριστερή γροθιά υψωμένη να τραγουδούν τη «Διεθνή».