ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ
Αντιμονοπωλιακή αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στην κρίση

Καλεί σε αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και σε πάλη για ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που αποτελεί ασπίδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης

Κυριακή 1 Μάρτη 2009

«Δεν είναι μοιραίο να θυσιαστείς για τη σωτηρία των μονοπωλίων», τονίζει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ - Αυτοκινητιστών σε ανακοίνωσή της στις 16 του Φλεβάρη, με θέμα «Ποιος φταίει για την οικονομική κρίση, αγώνας για την αντιμετώπιση των συνεπειών», απευθυνόμενη στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Στην ανακοίνωση αναλύονται οι βασικές αιτίες της οικονομικής κρίσης και διατυπώνονται προτάσεις διεξόδου. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Συνάδελφε, αυτοαπασχολούμενε, επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορε, αυτοκινητιστή, συνταξιούχε.

Καθημερινά το εισόδημά σου συρρικνώνεται και το άμεσο μέλλον δε φαίνεται ρόδινο. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σου λένε ότι φταίει η εισαγόμενη παγκόσμια κρίση.

Αυτοί είναι που εδώ και χρόνια σου τρώνε τον τζίρο κομμάτι - κομμάτι, που σε υποχρεώνουν να δουλεύεις όλο και περισσότερες ώρες για να τα βγάλεις πέρα. Οι κυβερνήσεις με την πολιτική του «ευρωπαϊκού μονόδρομου» τους διευκόλυναν να επεκταθούν.

Το εισόδημα μειώθηκε με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και οι τράπεζες έσπευσαν να το συμπληρώσουν με δανεικά. Σήμερα μια λαϊκή οικογένεια, όχι μόνο δεν μπορεί να αγοράσει σπίτι, αλλά δυσκολεύεται και να τα φέρει βόλτα, γιατί οι τόκοι και οι δόσεις κατατρώγουν το μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματος.

Η παγκόσμια κρίση δημιουργήθηκε γιατί: τα μονοπώλια γιγαντώθηκαν τόσο πολύ, άρπαξαν τόσο μεγάλο κομμάτι του κοινωνικού πλούτου, που σήμερα δεν μπορούν να επενδύσουν τα κέρδη τους. Δεν μπορούν να πουλήσουν στα λαϊκά στρώματα που καταληστεύτηκαν, για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους.

Σου λένε ότι πρέπει όλοι να σφίξουμε το ζωνάρι για να ξεπεράσουμε την κρίση. Γιατί, όμως, να μην πληρώσουν οι τράπεζες που μάζεψαν όλο το διαθέσιμο χρήμα τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν την αγορά στην ασφυξία; Γιατί να μην πληρώσουν τα μονοπώλια και τα πολυκαταστήματα, που σε στριμώχνουν συνέχεια σε ένα όλο και μικρότερο τμήμα της αγοράς αποκομίζοντας τεράστια κέρδη;

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ενδιαφέρονται μόνο για την επιβίωση των τραπεζών και των μονοπωλίων.

Την ίδια στιγμή:

Σε κοροϊδεύουν, όταν σου λένε ότι παίρνουν μέτρα για την κρίση. Σε καλούν να πληρώσεις τα σπασμένα για μια ακόμα φορά.

Αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, σε φορτώνουν με μεγαλύτερα φορολογικά βάρη. Αντικειμενικά κριτήρια, περαίωση, δημοτικοί φόροι, τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα, εφαρμόζονται για να σε ξεζουμίσουν και να επιδοτήσουν το μεγάλο κεφάλαιο που υπηρετούν με συνέπεια.

Και ποιος θα τολμήσει να ξαναδανειστεί σε τέτοια περίοδο που δε φαίνεται προοπτική στην αγορά; Πώς θα ξεπληρώσει τα δανεικά σε αυτές τις συνθήκες;

Μην τους πιστεύεις, όταν σου λένε ότι για τα προβλήματά σου, φταίει μόνο η παγκόσμια οικονομική κρίση. Για την κατάσταση που έχεις βρεθεί, υπεύθυνες είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτές είναι που ροκάνισαν το εισόδημά σου. Η παγκόσμια κρίση έρχεται να επιδεινώσει τη θέση σου και να σου δώσει τη χαριστική βολή.

Αν ήθελαν να σε βοηθήσουν, θα έπαιρναν μέτρα για να ελαφρύνουν τα βάρη σου και να επιβαρύνουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων.

Από κοντά η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ που:

Στην ίδια κατεύθυνση και οι εκπρόσωποι των μεγαλεμπόρων της ΕΣΕΕ που δεν έχουν καμιά σχέση με τους μικρούς εμπόρους, μαζί με τον παπαγάλο της κυβέρνησης τον Μίχαλο του ΕΒΕΑ.

Με τέτοια ηγεσία στο συνδικαλιστικό κίνημα, προκοπή δεν πρόκειται να δεις. Σήμερα κρίνεται πιο πολύ από προηγούμενα η επιβίωσή σου. Σήμερα πρέπει να πάρεις την υπόθεση στα χέρια σου.

Οι αγώνες είναι η μοναδική ρεαλιστική προοπτική για να μπει φρένο στα μέτρα που προετοιμάζουν την εξόντωσή σου. Δεν είναι μοιραίο να θυσιαστείς για τη σωτηρία των μονοπωλίων.

Συνάδελφε, αυτοαπασχολούμενε, επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορε, αυτοκινητιστή, συνταξιούχε.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα έχει δώσει σαφή δείγματα αγωνιστικής δράσης για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Σήμερα, σε καλεί να συστρατευτείς με τις ομοσπονδίες και τα σωματεία που την απαρτίζουν, για τη συγκρότηση μιας αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, που θα είναι ικανή να αναμετρηθεί με τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται και ιδιαίτερα στις συνθήκες της κρίσης, που θα διεκδικεί την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων σου, που θα συντονίζει την κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τους αγρότες που κι αυτοί αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών.

Συνάδελφε, αυτοαπασχολούμενε, επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορε, αυτοκινητιστή, συνταξιούχε.

Δε χρωστάς τίποτα, δε φταις εσύ για τα δικά τους αδιέξοδα.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, και πρέπει να γίνει υπόθεση πάλης του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ: