ΔΗΜΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού της Κοιλάδας
Πέμπτη 5 Μάρτη 2009

Ο κόλπος της Κοιλάδας στην Αργολίδα. Το δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού υπερασπίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Εργων, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομίας & Οικονομικών και Πολιτισμού, με θέμα τη μετατροπή του παραδοσιακού λιμανιού της Κοιλάδας του Δήμου Κρανιδίου σε εμπορικό για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών σχεδίων της εταιρείας MIND COMPASS PARKS ΑΕ και άλλων επιχειρηματικών ομίλων, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Βέρα Νικολαΐδου, Νίκος Μωραΐτης και Γιώργος Μαρίνος. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Κρανιδίου στον τομέα του τουρισμού, όπως η MIND COMPASS PARKS ΑΕ κ.ά., αναπτύσσουν οικονομικές δραστηριότητες για την αύξηση των κερδών τους, καταστρέφοντας παραγωγικούς τομείς στους οποίους παραδοσιακά δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι, όπως η αλιεία, η γεωργία, ο τουρισμός.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Κοιλάδας του Δήμου Κρανιδίου έχει αντιταχθεί στις ενέργειες της MIND COMPASS PARKS ΑΕ και άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη νέα επιχείρηση που αφορά το λιμάνι της Κοιλάδας και συγκεκριμένα τη μεταφορά αδρανών υλικών από το λιμάνι της Κοιλάδας, με την οποία προωθείται η μετατροπή του σε εμπορικό λιμάνι.

Το παραδοσιακό λιμάνι της Κοιλάδας εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο των ψαράδων όσο και των κατοίκων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Το λιμάνι της Κοιλάδας περιλαμβάνει τον αναγνωρισμένο υγροβιότοπο "Ελος υπ' αριθμ. 251292000" της λίστας των Υγροβιότοπων Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται εντός της αρχαιολογικής ζώνης του Σπηλαίου Φράνχθι. Συνιστά ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Δημοτικού Διαμερίσματος της Κοιλάδας, στοιχείο αρμονικά ενταγμένο στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον στο παραδοσιακό ψαροχώρι της Κοιλάδας και τις επαγγελματικές δραστηριότητες των κατοίκων που αναπτύσσονται γύρω απ' αυτό.

Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε μετατροπή του λιμανιού θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία, το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κρανιδίου, στις 12.2.2009, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία των κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Κοιλάδας, του Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Κοιλάδας, που εξέφρασε την καθολική αντίθεση των κατοίκων στη μεταφορά αδρανών υλικών από το λιμάνι της Κοιλάδας, την απαίτησή τους να μη μετατραπεί το λιμάνι σε εμπορικό.

Το ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κρανιδίου στην παραπάνω συνεδρίασή του, μετά την παρέμβαση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής του, υιοθέτησε την πρότασή τους για απαγόρευση της φορτοεκφόρτωσης αδρανών υλικών από το λιμάνι της Κοιλάδας.

Επισημαίνουμε ότι η έγκριση του Ειδικού Κανονισμού Λιμένα Πορτοχελίου αριθ.13 "φορτοεκφορτώσεις αδρανών υλικών" είχε γίνει από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας με Απόφασή του της 10-11-1999, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη και οι απόψεις των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή των κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Κοιλάδας, των επαγγελματικών και τοπικών φορέων τους και των αρμόδιων δημοτικών αρχών.

Απαίτηση των κατοίκων της περιοχής είναι η άμεση τροποποίηση του Ειδικού Κανονισμού Λιμένα Πορτοχελίου με αριθ. 13 σχετικά με "φορτοεκφορτώσεις αδρανών υλικών", στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το λιμάνι της Κοιλάδας, ώστε να απαγορεύεται η φορτοεκφόρτωση αδρανών υλικών και στο λιμένα Κοιλάδας, όπως ακριβώς ισχύει για το λιμένα Πορτοχελίου. Επιβάλλεται έτσι, να αντικατασταθεί η παρ. 2 του άρθρου 2 του πιο πάνω Ειδικού Κανονισμού, με τη διατύπωση που αναφέρεται στην παρ. 1 του ίδιου άρθρου, για τον λιμένα Πορτοχελίου, ως εξής: "Στον λιμένα Κοιλάδας απαγορεύεται η προσέγγιση φορτηγών πλοίων ως ακολούθως:

α) Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους για τη φορτοεκφόρτωση χύδην αδρανών υλικών (άμμου, χαλικιών και λοιπών παρεμφερών προϊόντων).

β) Από τις 15 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, καθώς και από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι την Κυριακή του Θωμά για τη φορτοεκφόρτωση κάθε είδους φορτίων".

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον χαρακτήρα του λιμανιού της Κοιλάδας, που αποτελεί βασικό παράγοντα τόσο για την επιβίωσή τους, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υστερα από τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο υπουργός: