ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ ΑΕ
Ολοκληρώνεται το έγκλημα της παραχώρησης

Τις ευθύνες της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου αποκάλυψε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου

Πέμπτη 5 Μάρτη 2009

Το πανό των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή κινητοποίηση
Ολοκληρώνεται αύριο στη Βουλή, με ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται η κατάπτυστη σύμβαση για την παράδοση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ στην πολυεθνική COSCO. Παρεμβαίνοντας χτες στη συζήτηση, η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος στην ιδιωτικοποίηση, καταγγέλλοντας παράλληλα τη διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Για μας - τόνισε - δεν έχει καμία σημασία ποιος είναι ο αγοραστής, Κινέζος, Ισπανός ή Ελληνας. Ξεπουλάτε λαϊκή περιουσία που δε σας ανήκει. Διαπράττετε έγκλημα γιατί ξεπουλάτε έναν τομέα στρατηγικής σημασίας για τις λαϊκές ανάγκες και την ασφάλεια. Εκχωρείτε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Είναι μια σύμβαση ντροπής. Το ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζοντας το έδαφος για την εισβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου, μετατρέποντας και δίνοντας στο λιμάνι του Πειραιά τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και το ολοκληρώνετε εσείς».

Η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις ευθύνες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου σημειώνοντας ότι αυτή την πολιτική «τη χάραξε η ΕΕ με βάθρο τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που συμφωνήσατε και υπογράψατε παρέα με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ». Μάλιστα θύμισε ότι το 2008 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε «πρόταση για την Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική, που προωθεί την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης, δηλαδή παράδοση κερδοφόρων λιμενικών υπηρεσιών στο κεφάλαιο, όπως καλή ώρα με αυτήν τη σύμβαση. Ε, λοιπόν, υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική της ΝΔ είναι γνωστή και διακηρυγμένη. Η στάση, όμως, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαλυπτική για την υποκρισία και τη διπλοπροσωπία. Στην Ελλάδα στα λόγια εκφράζονται κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, ενώ στις Βρυξέλλες ψηφίζουν πρόθυμα υπέρ της. Φαίνεται ότι θεωρείτε τις Βρυξέλλες πολύ μακριά για να πάρουν χαμπάρι οι εργαζόμενοι».

«Κάτω τα χέρια απ' το λιμάνι»

Στο μεταξύ έξω από τη Βουλή χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ διαδήλωσαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του πρώτου λιμανιού της χώρας. Η κινητοποίησή τους έγινε στα πλαίσια 24ωρων απεργιών που ξεκίνησαν από προχτές Τρίτη και θα ολοκληρωθούν σήμερα Πέμπτη. Παρά την εκφρασμένη αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην Ομοσπονδία (ΟΜΥΛΕ) και στα σωματεία του χώρου, επιμένουν συνειδητά να κρατούν τον αγώνα σε ανώδυνα για την πολιτική της ιδιωτικοποίησης πλαίσια, βάζοντας επί της ουσίας, πλάτη στο ξεπούλημα. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και ξεκίνησαν πορεία. Δυναμικό ήταν το «παρών» των ταξικών δυνάμεων των εργαζομένων του ΟΛΠ που συσπειρώνονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ. Η πορεία κατέληξε στη Βουλή όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων κατέθεσε ψήφισμα. Στο πλευρό των εργαζομένων ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιώργος Τούσσας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίστηκε από τη Βουλή η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά (2014-12-23 00:00:00.0)
Να ενισχύσουν οι εργαζόμενοι το ΚΚΕ, τη δική τους φωνή (2014-10-08 00:00:00.0)
Συγκέντρωση χτες ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ (2014-03-12 00:00:00.0)
Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρή εργατική τάξη (2014-02-06 00:00:00.0)
Απειθαρχία στο ξεπούλημα του ΣΕΜΠΟ (2008-06-07 00:00:00.0)
Λιμάνια στην υπηρεσία του λαού (2007-10-31 00:00:00.0)