ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι
Πέμπτη 12 Μάρτη 2009

Τεντούπολη έξω από την Καλιφόρνια από τους απόκληρους λόγω της καπιταλιστικής κρίσης στις ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στη μέγκενη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης σφίγγονται καθημερινά οι εργαζόμενοι. Στις ΗΠΑ στα περίχωρα του Σακραμέντο, η «σκηνούπολη» σύγχρονων αθλίων, των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους, συνεχώς διευρύνεται. Στο Παρίσι, σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε», μεγαλώνει ο αριθμός των καταναλωτών που αγοράζουν τρόφιμα είτε ληγμένα είτε αμφίβολης ποιότητας με μόνο κριτήριο τη χαμηλή τιμή και αυτών που αναζητούν ό,τι έχει απομείνει στις λαϊκές αγορές, όπως στη λαϊκή αγορά της εργατικής συνοικίας του Παρισιού, Μπελβίλ.

Εξάλλου, το ζήτημα επάρκειας των τροφίμων λόγω της κρίσης τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Ομπάμα ανακοίνωσε πως ο Λευκός Οίκος θα επιχειρήσει να συνεργαστεί περισσότερο με τον ΟΗΕ, τονίζοντας μάλιστα πως «τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να αποτελέσουν έναν σημαντικό συνεργάτη που θα φέρει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο».

Δραματικά ανοιχτό παραμένει το μέτωπο στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπου απειλούνται δεκάδες χιλιάδες απολύσεις. Τη μείωση των ωραρίων εργασίας και των μισθών των εργαζομένων στα βρετανικά της εργοστάσια κατά 10% επιβεβαίωσε η αυτοκινητοβιομηχανία «Toyota». Οι περικοπές θα ισχύσουν από την 1η Απρίλη, θα έχουν διάρκεια ενός έτους και αφορούν 4.500 εργαζόμενους, στα εργοστάσια στο Μπαρνάστον και στο Ντίσαϊντ.

Απέναντι στην κρίση η γερμανική κυβέρνηση θα υποστηρίξει μόνο τις επιχειρήσεις «που έχουν μέλλον» και όχι στις «περιπτώσεις που η βοήθεια αυτή θα παρατείνει τη ζωή μιας επιχείρησης που απέτυχε στην αγορά», προειδοποίησε χτες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αναφερόμενη κυρίως στην περίπτωση της αυτοκινητοβιομηχανίας «Opel».

Η γερμανική κυβέρνηση «θα αποφασίσει» για τη χορήγηση βοήθειας προς την «Opel», που ζητά 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποφύγει την πτώχευση. «Πριν αποφασίσουμε, πρέπει να μάθουμε τις σημαντικές αποφάσεις που θα ληφθούν στις ΗΠΑ, να μάθουμε τι προτίθεται να κάνει η μητρική εταιρεία, η General Motors», συμπλήρωσε η Μέρκελ. Υπενθυμίζεται ότι η «Opel» απασχολεί 26.000 ανθρώπους στη Γερμανία και 50.000 στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμαστούν για απολύσεις και μειώσεις αποδοχών αφού είναι «αναγκαίο», δήλωσε στην εφημερίδα «Die Welt» ο επικεφαλής των εργοστασιακών σωματείων της «Opel»-GM, Κλάους Φραντς.

Οι Γερμανοί συμβιβασμένοι συνδικαλιστές, όπως και οι ...συνάδελφοί τους στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου τα συνδικάτα Canadian Auto Workers (CAW), United Auto Workers (UAW) ήδη συναίνεσαν στις περικοπές των αποδοχών τους και των επιδομάτων τους, εξακολουθούν να στηρίζουν το κεφάλαιο.

Επίσης, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Daimler AG» μείωσε τις ώρες εργασίας 18.000 εργαζομένων, ενώ η εταιρεία κατασκευής κυκλωμάτων (chip) «Infineon AG» ανακοίνωσε ότι θέτει 4.000 εργαζομένους σε μειωμένο ωράριο στα εργοστάσιά της στο Μόναχο και σε άλλες περιοχές.