«Εφυγε» η σ. Μαρία Κυριακίδου

Σήμερα Πέμπτη 12 Μάρτη, ώρα 4.00 μμ, στο Κοιμητήριο Καλλιθέας η τελετή ταφής

Πέμπτη 12 Μάρτη 2009

Μαρία Κυριακίδου
Εφυγε από κοντά μας, την Τρίτη 10 Μάρτη 2009, η συντρόφισσα αγωνίστρια ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ. Γεννήθηκε στο Νεοχώρι Ερείσου Κεφαλληνίας το 1926. Ερχεται και εγκαθίσταται στην Αθήνα το 1938, μαθήτρια ακόμη. Από την αρχή της Γερμανικής Κατοχής στη χώρα μας παίρνει μέρος στον Απελευθερωτικό Αγώνα και εντάσσεται, το 1942, σαν μαχήτρια ανάμεσα στους πρώτους 80 μαθητές στον ΕΛΑΣ της Αθήνας. Το 1943 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Το 1944 υπηρετεί ως σύνδεσμος στο Ι Τάγμα Ν. Κόσμου, 2ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ της Αθήνας, όπου και γνωρίζεται με τον Γιάννη Κυριακίδη (Λευτέρη) που μαζί του θα μείνει για όλη της τη ζωή. Παίρνει μέρος στις μάχες του Δεκέμβρη 1944. Διώκεται, συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται το 1948 στα στρατόπεδα εξορίας γυναικών σε Χίο, Μακρόνησο, Τρίκερι. Το 1953 επιστρέφει από την εξορία και συνεχίζει τη δράση της μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ, κυρίως μέσω του ΑΣΟΠΕΦ (Αθηναϊκός Σύλλογος Οικογενειών Πολιτικών Εξορίστων και Φυλακισμένων).

Το 1964 αναλαμβάνει καθοδηγητικό ρόλο στην Ομοσπονδία Υγειονομικών μέχρι το 1967, οπότε με την επιβολή της Στρατιωτικής Χούντας συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στις φυλακές Αλικαρνασσού στην Κρήτη. Οταν αποφυλακίζεται συνεχίζει τον αγώνα ως συνδικαλίστρια, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας (1978-1981) και πρόεδρος της ΣΕΕΓ (Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων Γυναικών 1976-1982 - ιδρυτικό μέλος της ΟΓΕ). Παράλληλα είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών).

Σταθερή και αταλάντευτη αγωνίστρια, πνεύμα ανεξάρτητο και ανήσυχο, πάντα μέσα από τις γραμμές του Κόμματος για 65 χρόνια, μέχρι την τελευταία μέρα της και παρά τη μακρόχρονη ασθένεια που την κατέβαλε, καθημερινά φροντίζει να προσφέρει στον αγώνα με όποιον τρόπο μπορεί. Γράφοντας άρθρα, δημοσιεύοντας απαντήσεις στο «Ριζοσπάστη», δίνοντας συνεντεύξεις. Πάντα με στόχο την καλύτερη και σωστότερη προβολή του ΚΚΕ, που πιστά υπηρέτησε. Εχοντας το προσόν να συγκεντρώνει γύρω της ανθρώπους κάθε ηλικίας, κυρίως νέους, τους μετέδιδε γνώσεις, πείρα και ενθουσιασμό για τη ζωή, το Κόμμα και τους λαϊκούς αγώνες.

Θα την αποχαιρετήσουμε σε τελετή που θα γίνει σήμερα, Πέμπτη 12 Μάρτη 2009 στο Κοιμητήριο Καλλιθέας, ώρα 4.00 μ.μ.

Τα συλλυπητήριά της για το θάνατο της Μαρίας Κυριακίδου εκφράζει η Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στους οικείους της.

Οικογ. Β. Κάππου

Οικογ. Πολίτη - Κάππου