ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Σήμερα η συγκέντρωση ενάντια στα διόδια

Από τις 3.30 έως τις 5.30 το απόγευμα στον κόμβο Αγίου Στεφάνου εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής θα πουν δυναμικό «όχι» στη φοροεισπρακτική λαίλαπα που αποφάσισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Παρασκευή 13 Μάρτη 2009

Eurokinissi

Συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση διοδίων στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου στην Εθνική Οδό διοργανώνει σήμερα από τις 3.30 μ.μ. έως τις 5.30 μ.μ. η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των Εργαζομένων ενάντια στη δημιουργία σταθμού διοδίων. Και χτες συνεχίστηκαν οι εξορμήσεις ενημέρωσης μελών της Επιτροπής σε εργοστάσια που καλούσαν τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση για να βάλουν φρένο στα σχέδια κυβέρνησης και κοινοπραξίας.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας διεκδικεί: Να μην κατασκευαστούν σταθμοί διοδίων στον κόμβο. Κατάργηση όλων των διοδίων. Ελεύθερη διέλευση, χωρίς κανένα χαράτσι στους εθνικούς δρόμους, την Αττική οδό, μεγάλες οδικές αρτηρίες. Δημόσιες σύγχρονες δωρεάν συγκοινωνίες. Υποδομές και έργα που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος χωρίς να πληρώνει ο λαός.

Χτες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, παρά τις διογκούμενες αντιδράσεις, ξεκαθάρισε ότι οι νέοι σταθμοί για τα χαράτσια θα εγκατασταθούν έως το τέλος του χρόνου! Ειδικότερα δήλωσε ότι οι νέοι σταθμοί διοδίων προβλέπονται από τη «σύμβαση παραχώρησης» με την ισπανοελληνική κοινοπραξία της Ιόνιας Οδού η οποία ψηφίστηκε με πλειοψηφία 263 βουλευτών το 2007, δηλαδή και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τη σύμβαση, πρόσθεσε ο υπουργός, τα διόδια θα μπορούσαν να αρχίσουν να εισπράττονται από τον Αύγουστο, αν η κοινοπραξία είχε προηγούμενα κάνει κάποια έργα αναβάθμισης του τμήματος της Εθνικής Οδού από τη Μεταμόρφωση έως τη Σκάρφεια Φθιώτιδας. Μόλις ολοκληρωθούν τα έργα αναβάθμισης, που υπολογίζεται να έχουν γίνει έως το τέλος του χρόνου, θα μπουν τα διόδια τουλάχιστον στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου. Για να «χρυσώσει το χάπι», ο υπουργός δήλωσε ότι μόλις γίνει αυτό θα μειωθεί στο μισό η τιμή των διοδίων στις Αφίδνες, που όμως από πέρσι τον Απρίλη έχει αυξηθεί κατά 35%!

Στηρίζει το ΠΑΜΕ

Στο μεταξύ, το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και των κατοίκων στην περιοχή Αγίου Στεφάνου και Κρυονερίου ενάντια στο νέο χαράτσι που επιχειρεί να τους επιβάλει το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του. Και καλεί εργαζόμενους και κατοίκους με την πάλη τους να ματαιώσουν την κατασκευή των διοδίων. Να συμπορευτούν με τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ στον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τρίτη 17 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας.

Παρέμβαση της ΝΑΣ

Την κάθετη απόρριψη των σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ να επιβάλει νέα διόδια στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος Αγ. Στέφανου και Βαρυμπόμπης, την κατάργηση όλων των διοδίων, καθώς και των συμβάσεων παραχώρησης και τη μη εφαρμογή του Εθνικού Χωροταξικού που προβλέπει σταθμούς διοδίων στις εισόδους των πόλεων ζήτησε χτες η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) με ψήφισμα που κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας.

Οπως τονίζεται στο ψήφισμα, «η απόφαση αυτή θα επιβαρύνει περισσότερο το εισόδημα των κατοίκων των όμορων περιοχών, αλλά και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της περιοχής, οι οποίοι έχουν ήδη προκαταβάλει μεγάλο τίμημα για τα έργα που κατασκευάστηκαν, τόσο μέσω της άγριας φορολογίας που υφίστανται, όσο και των αυξημένων διοδίων που πληρώνουν σε Σχηματάρι, Αττική Οδό κ.α.».

Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου η πλειοψηφία κατέθεσε δικό της ψήφισμα που όμως περιόριζε το όλο θέμα στο αίτημα να μη δημιουργηθούν διόδια στον Αγιο Στέφανο και στη Βαρυμπόμπη, κάτι που όπως υπογράμμισε η ΝΑΣ περιόριζε αισθητά το ζήτημα, χωρίς να το αντιμετωπίζει σε όλες τις πλευρές και παραμέτρους του. Τελικά υπερψηφίστηκαν και τα δύο ψηφίσματα.