ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε βάρος εργαζομένων και ασθενών

Τα στοιχεία από τον «Ευαγγελισμό» δείχνουν το μηχανισμό με τον οποίο οι εργολάβοι γεμίζουν τις τσέπες τους και βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας

Τρίτη 17 Μάρτη 2009

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στο υπουργείο Υγείας
Οι εκχωρήσεις τομέων των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα έρχονται να επιδεινώσουν τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού, τα οποία, εκτός του ότι αποτελούν φυτώριο άθλιων εργασιακών σχέσεων, που αργά ή γρήγορα θα πάρουν ευρύτερες διαστάσεις στο χώρο της Υγείας, επιπλέον απομυζούν τεράστια κονδύλια υπέρ των εργοδοτών, που μετακυλίονται στις πλάτες των ασθενών στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Σε κάθε περίπτωση, τα μεγάλα θύματα παραμένουν οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία και οι ασθενείς.

Οι άθλιοι μισθοί των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία δεν καλύπτονται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά βαρύνουν τα ίδια τα νοσοκομεία, που ολοένα και περισσότερο λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Μάλιστα, τα νοσοκομεία πληρώνουν ακριβότερα κατά 20% για τα ιδιωτικά συνεργεία από ό,τι θα πλήρωναν αν το προσωπικό ήταν μόνιμο, ενώ οι εργαζόμενοι των ιδιωτικών συνεργείων αμείβονται κατά 25% λιγότερο από όσο θα αμείβονταν αν ήταν μόνιμοι υπάλληλοι!

Τεράστια κέρδη για τον εργολάβο

Οι διαπιστώσεις αυτές περιέχονται στην έκθεση της Υποδιεύθυνσης Οικονομικού των Διοικητικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με αφορμή το αίτημα της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει την καθαριότητα για «αναπροσαρμογή του καταβαλλόμενου μηνιαίου τιμήματος λόγω αύξησης του εργατικού κόστους» για το επόμενο διάστημα.

Εν ολίγοις η εξέλιξη έχει ως εξής:

Υπολογισμοί με μισθούς πείνας

Μ' άλλα λόγια, το νοσοκομείο για κάθε εργαζόμενο θα πληρώσει 1.817,2 το μήνα. Λειτουργώντας ως λογιστής μιας ιδιωτικής επιχείρησης, η οικονομική υπηρεσία του νοσοκομείου υπολογίζει και το «κόστος» που θα είχε το νοσοκομείο αν οι 255 εργαζόμενοι ήταν μόνιμοι στο δημόσιο. Τότε οι μεικτές αποδοχές του εργαζόμενου θα ήταν 1.083 ευρώ (βασικός μισθός 711 ευρώ, νοσοκομειακό επίδομα 315 ευρώ και κίνητρο απόδοσης 57 ευρώ). Σ' αυτά προστίθενται και οι εργοδοτικές εισφορές 30,78 ευρώ (περίπου 3%) και φτάνει στα 1.113,8 ευρώ. Μαζί με τα επιδόματα, τα νυχτερινά, την κυριακάτικη απασχόληση, το ετήσιο κόστος θα έφτανε στα 4.679.256 ευρώ.

Δηλαδή, για κάθε μόνιμο εργαζόμενο, το νοσοκομείο θα διέθετε 1.529,17 ευρώ το μήνα. Προκύπτει δηλαδή μια διαφορά 288,03 ευρώ ή 19% ακριβότερα για το ιδιωτικό συνεργείο. Κι όμως, ο εργαζόμενος των ιδιωτικών συνεργείων πληρώνεται κατά 25,5% λιγότερο από όσο θα πληρωνόταν αν ήταν μόνιμος υπάλληλος. Και τούτο γιατί οι μηνιαίες μεικτές αποδοχές του είναι 37,67 ευρώ Χ 22 μεροκάματα = 828,74 ευρώ, ενώ του μόνιμου υπαλλήλου είναι 1.803. Προκύπτει δηλαδή μια διαφορά 254,26 ευρώ ή 23,5% λιγότερο.

Είναι δεδομένο ότι τόσο στην περίπτωση του εργολάβου, όσο και στην περίπτωση του νοσοκομείου - εργοδότη, οι υπολογισμοί γίνονται στη βάση των μισθών πείνας που έχουν διαμορφώσει από κοινού εργοδότες - κυβέρνηση και συμβιβασμένες πλειοψηφίες και σε καμιά περίπτωση δε στοχεύουν στην καλυτέρευση των συνθηκών δουλειάς των εργαζομένων, αλλά στη «λογιστική» ευημερία των νοσοκομείων - επιχειρήσεων.