Η ΕΕ δεν παίρνει θέση για τη σύλληψη του Σον Γκάρλαντ

Απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη

Πέμπτη 19 Μάρτη 2009

H ΕΕ αρνείται προκλητικά για δεύτερη φορά, όπως και το 2005, να πάρει θέση και να καταδικάσει τη νέα σύλληψη του Ιρλανδού αντιιμπεριαλιστή αγωνιστή, μέλους της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Εργατών Ιρλανδίας, Σον Γκάρλαντ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ στη σχετική Ερώτηση που είχε υποβάλει προς αυτήν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. O ευρωβουλευτής του KKE, στην Ερώτησή του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συνελήφθη και πάλι στις 30 Γενάρη ο γνωστός για την αντιιμπεριαλιστική δράση του 74χρονος Ιρλανδός αγωνιστής, Σον Γκάρλαντ, μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Εργατών Ιρλανδίας και πρώην πρόεδρός του, έξω από τα γραφεία του κόμματος, στο Δουβλίνο. O Ιρλανδός αγωνιστής συνελήφθη ύστερα από αίτημα έκδοσης των HΠA. Παρόμοιο αίτημα των HΠA είχε οδηγήσει στη σύλληψή του το 2005, στο Μπέλφαστ της B. Ιρλανδίας, από βρετανικές ειδικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια Συνεδρίου του Κόμματός του, με χαλκευμένη κατηγορία περί δήθεν "κομμουνιστικής συνωμοσίας για υπόσκαψη του αμερικανικού δολαρίου". H έκδοσή του αποτράπηκε τότε από το ισχυρό διεθνές κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μία ανοιχτή πολιτική δίωξη, που στρέφεται ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και το λαϊκό κίνημα και αποκαλύπτουν τους πραγματικούς στόχους των συμφωνιών έκδοσης ΕΕ - HΠA και της "αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας" της ΕΕ».

Από παλιότερη κινητοποίηση αλληλεγγύης του ΚΚΕ στον Ιρλανδό αγωνιστή
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζητούσε από το Συμβούλιο να απαντήσει, αν καταδικάζει το Συμβούλιο την απαράδεκτη σύλληψη και πολιτική δίωξη του Σον Γκάρλαντ, που παραβιάζει τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και αν συμφωνεί με την άμεση απελευθέρωσή του. Το Συμβούλιο, στην απάντησή του, όπως και στη σχετική αντίστοιχη Ερώτηση για την προηγούμενη σύλληψη του Ιρλανδού αγωνιστή το 2005, αρνείται να πάρει θέση και να καταδικάσει το γεγονός, δηλώνοντας προκλητικά ότι είναι αναρμόδιο και ότι η Ερώτηση δεν είναι γενικού ενδιαφέροντος! Και τούτο, όταν είναι γνωστό ότι το Συμβούλιο, για αμέτρητες άλλες ανούσιες και μεμονωμένες, στις πιο απομακρυσμένες χώρες της υφηλίου, περιπτώσεις που παραβιάζονται - κατά την κρίση του - τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι απλώς τοποθετείται, αλλά ζητά τη λήψη μέτρων και κυρώσεων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για περιπτώσεις, τις οποίες χρησιμοποιεί ως προσχήματα παρέμβασης για την επιβολή των ευρωενωσιακών συμφερόντων.

Επιβεβαιώνεται για μιαν ακόμη φορά, μέσα από τη νέα απάντηση του Συμβουλίου, ο πραγματικός αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ, η κάλυψη που παρέχει σε διώξεις και αντιδημοκρατικές ενέργειες σε βάρος αγωνιστών των λαϊκών συμφερόντων, η «ιερή συμμαχία» της με τις HΠA στην από κοινού καταστολή των λαϊκών κινημάτων, αλλά και η υποκρισία της όσον αφορά το δήθεν ενδιαφέρον της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, την οποία χρησιμοποιεί απλώς - κατά περίπτωση - ως εργαλείο παρέμβασης για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της.