ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΩΠΟ ΠΟΤΑΜΟ
Επιβάλλει πρόστιμα αλλά η ρύπανση συνεχίζεται
Πέμπτη 19 Μάρτη 2009

Eurokinissi

Συνεχίζεται η ρύπανση του Ασωπού κι όμως, η κυβέρνηση επιμένει στη λογική των προστίμων - χάδια, προς τις βιομηχανίες
Την τακτική των προστίμων ακολουθεί η κυβέρνηση σε βάρος των βιομηχανιών που μολύνουν τον Ασωπό. Πρόκειται για πρόστιμα που αποτελούν προπέτασμα καπνού από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να μην παρέμβει επί της ουσίας για ν' αναγκάσει τις βιομηχανίες να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα. Προχτές, λοιπόν, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, συνεχίζοντας την πεπατημένη, επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 195.000 ευρώ σε τρεις βιομηχανίες που λειτουργούν σε Οινόφυτα και Θήβα για «παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Τα πρόστιμα επιβλήθησαν μετά από εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εταιρείες, «EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΑΒΕ», ύψους 64.500 ευρώ, «ALUMINCO AE» 64.000 ευρώ και «ALAPIS Crop Science AE» (πρώην BAYER Ελλάς ΑΒΕΕ) 66.500 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση «υπήρχε απόρριψη αγνώστου προελεύσεως υγρών, μέσω του δικτύου ομβρίων υδάτων σε ανοικτό ρέμα». Στη δεύτερη, δεν τηρήθηκε «η ισχύουσα νομοθεσία για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων της δραστηριότητας». Η τρίτη εταιρεία «δε διαθέτει την απαιτούμενη άδεια επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων», επιπλέον, «η μονάδα αποτεφρώνει τα μη επικίνδυνα στερεά απόβλητα και τα εν δυνάμει επικίνδυνα απόβλητά της χωρίς τις απαιτούμενες άδειες διαχείρισης και διάθεσης των αποβλήτων αυτών».

Ερωτηματικά, όμως, προκαλεί η γενικόλογη αναφορά περί «αγνώστου προελεύσεως υγρών», στην περίπτωση της «EUROPA», χωρίς να μιλά συγκεκριμένα για ποιο υγρό πρόκειται. Στη δε «ALUMINCO», δεν υπάρχει καμιά αναφορά για τα επικίνδυνα απόβλητα. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα πρόστιμα επιβάλλονται απ' τους ελεγκτικούς μηχανισμούς εδώ και ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, η μόλυνση στην περιοχή συνεχίζεται.

Ενδεικτικά της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι τα όσα δηλώνει ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ: «Το υπουργείο συνεχίζει την ίδια τακτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια. Αντί να παρέμβει, αφού γνωρίζει με ακρίβεια, ποιες βιομηχανίες και πώς παράγουν επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα, βάζει πρόστιμα σε άλλες παραβιάσεις των βιομηχάνων για να καλύψει τη συνειδητή πολιτική που επιτρέπει την ασυδοσία των βιομηχανιών με στόχο τη διατήρηση και την αύξηση της κερδοφορίας των μεγαλοβιομηχάνων στην περιοχή των Οινοφύτων»...