ΕΣΑΚ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προσκλητήριο για την πανελλαδική κινητοποίηση

Ανάγκη Λαϊκού Μετώπου στην Υγεία, που θα διεκδικεί δωρεάν περίθαλψη για όλο τον ελληνικό λαό και τους ξένους εργάτες, τονίζει η παράταξη

Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000

Εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που πήραν μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου το περασμένο Σάββατο
Προσκλητήριο προς τους εργαζόμενους απευθύνει η ΕΣΑΚ Υγειονομικών, για να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη Πανελλαδική Κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς και στις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Στις 31 Οκτώβρη 2000, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ, θα γίνει 6ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με συγκεντρώσεις και πορείες. Την ίδια μέρα θα γίνει 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της υπόλοιπης Ελλάδας.

Καθημερινά κλιμάκια της ΠΟΕΔΗΝ επισκέπτονται τα νοσοκομεία. Χτες επισκέφτηκαν οχτώ νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και υπήρξαν μηνύματα συμμετοχής στην απεργία.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να αποσυρθούν έξι σημεία από το «περιβόητο σχέδιο», γιατί είναι «ψευδεπίγραφο και δεν πρόκειται να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον πολίτη», αλλά αντίθετα «υποβαθμίζουν το Δημόσιο και Κοινωνικό Χαρακτήρα της Υγείας και ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες για την τελική άλωσή του από τον ιδιωτικό τομέα».

«Η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της Υγείας», εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια της κυβέρνησης «να πλήξει το σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του λαού», υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ Υγειονομικών και προσθέτει: «Επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύστημα υγείας, όπου οι εργαζόμενοι θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν θέλουν να 'χουν την υγεία τους. Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών. Καταργείται η μονιμότητα. Υπάρχει άμεση απειλή απολύσεων αν εφαρμόσει η κυβέρνηση την κατάργηση της νομικής υπόστασης των νοσοκομείων».

«Η μέχρι τώρα στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, δείχνει πως ο "διάλογος" είναι απλή πρόφαση, να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων», συνεχίζει η ΕΣΑΚ Υγειονομικών και υπογραμμίζει: «Στην κυβερνητική πολιτική, δεν υπάρχει χώρος για "κριτική", αλλά επιβάλλεται μαζικός λαϊκός αγώνας για την ανατροπή της. Αλλιώς πάντα θα απειλούνται οι κατακτήσεις μας και θα συνεχίζουμε να χάνουμε δικαιώματα. Τα μέτρα, που προωθούνται δεν είναι κακά γιατί θέλουν έξι χρόνια να εφαρμοστούν ή γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη οικονομικής στήριξης και έλλειψης κινήτρων για το προσωπικό. Είναι γιατί ακριβώς, εμπορευματοποιούν ακόμα περισσότερο την Υγεία και απειλούνται άμεσα οι εργασιακές μας σχέσεις».

Η ΕΣΑΚ Υγειονομικών καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στη συναίνεση ορισμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, απαιτώντας κλιμάκωση των αγώνων. «Φράξτε το δρόμο στην κυβερνητική επίθεση. Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Υγείας να μείνουν στα χαρτιά. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Στην κατάργηση της μονιμότητας», τονίζει ΕΣΑΚ Υγειονομικών υπογραμμίζοντας την ανάγκη Λαϊκού Μετώπου στην Υγεία που θα διεκδικήσει: «Δωρεάν υγεία σε όλο τον ελληνικό λαό και στους ξένους εργάτες. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία. Δημόσιο - Κρατικό σύστημα Υγείας. Πλήρη εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων με μόνιμη θέση εργασίας».