ΝΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαστρεβλώνουν το νόημα των αγώνων και της θυσίας του Ν. Σουκατζίδη

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Οργάνωση του Κόμματος εξηγεί γιατί δε θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Αρκαλοχώρι προς τιμή του Ν. Σουκατζίδη

Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης
Αναφορικά με τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στο Αρκαλοχώρι, για να τιμηθεί ο ήρωας Κομμουνιστής Ναπολέων Σουκατζίδης, η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει τα παρακάτω:

«Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ επιθυμεί να τοποθετηθεί δημόσια για τις εκδηλώσεις προς τιμή του Ν. Σουκατζίδη, που θα γίνουν στο Αρκαλοχώρι, με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του.

1. Θεωρεί απαράδεκτη και μικρόψυχη την προσπάθεια αποπολιτικοποίησης - με σαθρά επιχειρήματα - ενός βαθύτατα πολιτικού ανθρώπου, όπως του Ν.Σουκατζίδη και δεν εννοούμε βέβαια τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών, των οποίων αναγνωρίζουμε τις αγνές προθέσεις για απόδοση τιμών στον συντοπίτη τους λαϊκό ήρωα. Εννοούμε όσους άδραξαν την ευκαιρία, να διαστρεβλώσουν το νόημα των αγώνων και της θυσίας του Σουκατζίδη και τη διαχρονική του αξία.

Η προσπάθεια αυτή, που είχε γίνει φανερή και στο παρελθόν, ολοκληρώνεται τώρα και με έντονο παρασκήνιο. Ενα μόνο γεγονός αρκεί, για να φανεί η προκατάληψη μερικών όψιμων «τιμητών». Είχαν αποφασίσει να καλέσουν σαν κεντρικό ομιλητή και με την παρακάτω σειρά, ένα εκ των Λ. Κύρκου, Μ. Γλέζου, Χ. Φλωράκη, ελπίζοντας βέβαια πως δε θα χρειαστεί να φτάσουν στον τελευταίο, πράγμα που ειπώθηκε κιόλας. Οταν οι δυο πρώτοι δήλωσαν αδυναμία, αντί να προχωρήσουν στον τρίτο, ξανασυνεδρίασαν έκτακτα για να ξαναδούν το θέμα μια και κατά την άποψη ορισμένων «ο Φλωράκης είναι αντισυσπειρωτικός». Μπροστά, λοιπόν, στον... «κίνδυνο» να 'ρθει ο Φλωράκης πιέζουν παρασκηνιακά τον Λ. Κύρκο να αναβάλει το προγραμματισμένο του ταξίδι και να 'ρθει σαν κεντρικός ομιλητής, όπερ και εγένετο!

2. Η συνειδητή προσπάθεια απόκρυψης έως εξαφάνισης του πολιτικού φορέα στον οποίο ανήκε ο Ν. Σουκατζίδης και η πλήρης αποκοπή της δράσης του από την κομμουνιστική ιδεολογία που είχε σαν μέλος του ΚΚΕ συμβαδίζει με τις εκ μέρους τους - κρυφές και φανερές - επιθέσεις εναντίον του ΚΚΕ (δες π.χ. ανώνυμη επιστολή δημοτικών συμβούλων Αρκαλοχωρίου στην εφημερίδα «Πατρίς», 17-6-2000).

3. Θεωρεί πως οι ήρωες τιμούνται γι' αυτό που ήταν και γι' αυτά που έκαναν. Απόψεις όπως «αν ζούσε σήμερα ο Σουκατζίδης δε θα ήταν στο ΚΚΕ», που διατυπώθηκαν από κάποιους, η «μουμιοποίηση» του αγώνα του μια και «ο αγώνας τώρα δικαιώθηκε», απλώς φανερώνουν το τι επιδιώκουν με τέτοιου είδους εκδηλώσεις και επιβεβαιώνουν την ορθότητα της τοποθέτησής μας απέναντί τους.

4. Μετά απ' τα παραπάνω, η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ δηλώνει πως τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, δεν μπορούν να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους αποπροσανατολιστικές εκδηλώσεις και καλεί τους οπαδούς και φίλους του να πράξουν ανάλογα, σκεπτόμενοι πως το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως συναισθηματικό. Δηλώνει επίσης πως θα εξακολουθήσει να τιμά το Ν. Σουκατζίδη όπως του αξίζει και με τον τρόπο που οι κομμουνιστές ξέρουν να τιμούν τους λαϊκούς ήρωες».