ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μαίνονται οι μάχες, σε ανάπτυξη τα «σενάρια»
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000

Associated Press

Στρατιωτικό κτίριο κατεστραμμένο μετά από επίθεση των ανταρτών
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Οι πρόεδροι της Κολομβίας και του Παναμά συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διασυνοριακή ασφάλεια προκειμένου «να αποτρέψουν τη διάχυση του πολέμου» προς τον Παναμά. Την ίδια στιγμή το «πολεμικό μέτωπο» στα βορειοανατολικά έχει ανάψει για τα καλά...

Η συμφωνία, όπως ανακοινώθηκε χτες, επιτεύχθηκε μετά τη συνάντηση της Προέδρου του Παναμά, Μιρέγια Μοσκόσο και του Κολομβιανού ομολόγου της Αντρές Παστράνα, στην πόλη Καρθαγένα κοντά στα σύνορα των χωρών. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν η συνάντηση και η συμφωνία επιτεύχτηκε καθώς κατέστη αναγκαία μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα εισβολής στο έδαφος του Παναμά, κυρίως ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων, που συνεχίζουν και επί παναμέζικου εδάφους το δολοφονικό τους έργο. Χαρακτηριστικά, μόλις την περασμένη βδομάδα ένα ενδεκάχρονο κορίτσι δολοφονήθηκε σε επίθεση που αποδίδεται στα «κολομβιανά τάγματα θανάτου».

Μπορεί η ίδια καθεαυτή η συμφωνία να μην περιέχει κάτι το μεμπτό ή ύποπτο, ωστόσο η χρονική συγκυρία είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς το «Σχέδιο - Κολομβία» έχει τεθεί σε εφαρμογή, οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Παστράνα και των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» -(FARC-EP) έχουν καταρρεύσει, η θεωρία διάχυσης του πολέμου που στην αρχή φάνταζε κάπως ανέφικτη τώρα μετά από πολύμηνες ασφυκτικές πιέσεις σε όλες τις γειτονικές χώρες «αποδίδει κάποιους καρπούς», ενώ δύο είναι τα βασικά και άκρως αιματηρά θέατρα πολέμου: Βορράς και νότος.

Στα τελευταία πολεμικά επεισόδια που έλαβαν χώρα την τελευταία βδομάδα στην επαρχία της Αντιόκιας, στα βορειοανατολικά της χώρας, περισσότεροι από 100 άνθρωποι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, 54 στρατιώτες αλλά και αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 17 αστυνομικοί φέρονται ως αγνοούμενοι, κατά τη διάρκεια των σφοδρών μαχών που μαίνονται στην περιοχή. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται και 22 στρατιώτες οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάρριψη από τους αντάρτες των FARC -EP, ενός αμερικανικού «Μπλακ Χοκ», που έσπευδε για να ενισχύσει τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η είδηση της κατάρριψης του ελικοπτέρου που επιβεβαιώθηκε από τον διοικητή της αεροπορίας της Κολομβίας, πτέραρχο, Εκτόρ Βελάσκο , θεωρήθηκε «ήττα»... Οι προσπάθειες για αλλοίωση των εντυπώσεων με το σενάριο της «πτώσης εξαιτίας του χτυπήματος της ουράς σε δέντρα», έπεσαν στο κενό. Ετσι, χτες ο Βελάσκο επέστρεψε με την πιο δοκιμασμένη τεχνική άμυνας: την επίθεση. Οπως ανακοίνωσε ο Βελάσκο, περί τους 200 αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των μαχών που διεξάγονται από την περασμένη Τετάρτη στη βορειοδυτική Κολομβία. «Οι μαρξιστικές Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας(FARC), υπέστησαν βαρύτατες απώλειες, γεγονός που αγνοεί η κοινή γνώμη στη χώρα, και ενδεχομένως ο αριθμός των απωλειών τους να ανέρχεται στους 200 νεκρούς, κατά τη διάρκεια της ανταρτικής επίθεσης στην Νταμπέιμπα (580 χλμ. από την Μπογκοτά)», τόνισε ο Βελάσκο. Ωστόσο, από καμία ανεξάρτητη πηγή, η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί.