«Κρίση» και στην «Πολιτιστική Ολυμπιάδα»

Παραιτήθηκε από την προεδρία της σχετικής εταιρίας ο σκηνοθέτης Μ. Κακογιάννης

Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000

Η σύγκρουση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και για το πολιτιστικό ...«πακέτο» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη από τη θέση του προέδρου του ΔΣ της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας».

Το κόστος της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», μαζί με τις «Δράσεις Σύγχρονου Πολιτισμού», το Πρόγραμμα «Αρχαία Ολυμπία», τη «Γιορτή Ολυμπισμού» και το «Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων», αναμένεται να ξεπεράσει τα 80 δισ. δραχμές. Ηδη, διεξάγεται ένας πόλεμος, για το ποιος θα καθορίσει το πρόγραμμα και, άρα, ποιοι θα αναλάβουν τις διάφορες εκδηλώσεις. Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα των χορηγιών γι' αυτές τις εκδηλώσεις, και η «διαφωνία» του υπουργού Πολιτισμού με την ηγεσία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μη υπογραφή ακόμη του μεταξύ τους «μνημονίου συνεργασίας και συναντίληψης», όπως έχει γίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η επιστολή παραίτησης του Μ. Κακογιάννη φέρει ημερομηνία 20 Οκτώβρη, αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα χτες, λίγο πριν από προγραμματισμένη συνάντησή του με τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται και οι δύο. Ο Μ. Κακογιάννης, απευθυνόμενος προς τον Θ. Πάγκαλο, αναφέρει τα εξής: «Ασφαλώς θα θυμάσαι ότι όταν αρχικά μου πρότεινες να αναλάβω την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, δε μου ανέφερες τίποτα περί εταιρίας και πρότεινες απλώς να συνεργαστώ με δύο πρόσωπα της κοινής μας επιλογής. Δυστυχώς, έχω αντιληφθεί ότι δεν μπορώ να λειτουργήσω δημιουργικά μέσα στο γραφειοκρατικό κλοιό ενός ανομοιογενούς και δυσκίνητου οργανισμού, όπως είναι η ανώνυμη εταιρία της οποίας προτάθηκα να προεδρεύσω. Εξάλλου έχω βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με προγραμματικές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις - οικονομικές και πολιτιστικές - για τις οποίες δεν είχα ενημερωθεί».

Απαντώντας ο Θ. Πάγκαλος, αφού δηλώνει τη «μεγάλη έκπληξή του», γιατί «όποια κι αν ήταν τα ζητήματα θα μπορούσαμε βεβαίως να τα είχαμε συζητήσει διά ζώσης και σε μια φιλική ατμόσφαιρα» και ότι η γνωστοποίηση της επιστολής - παραίτησης «λίγες ώρες πριν συναντηθούμε στη Νέα Υόρκη όπου και οι δύο βρισκόμαστε, μας στερεί αυτή τη δυνατότητα», αναφέρει ότι αποδέχεται την παραίτηση. Και συνεχίζει: «Οι δύο αιτίες που επικαλείσαι είναι δεδομένα της όλης πορείας προς τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Υπάρχει ο νόμος 2557 του 1997 που προβλέπει τη σύσταση της Εταιρίας "Προβολής της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Α.Ε." Η μορφή αυτή, δηλαδή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, είναι η ελάχιστη προϋπόθεση που μπορεί να υπάρξει για τη διαχείριση κονδυλίων του Δημοσίου. Πέραν αυτού του πλαισίου, θα υπήρχε ασυδοσία και προσωποπαγείς καταστάσεις, που, εκτός του ότι είναι νομικά επιλήψιμες, δε θα γίνονταν αποδεκτές, πιστεύω, από την τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, και της κοινής γνώμης γενικότερα.

Προτάσεις προς την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και θετικές εισηγήσεις υπήρχαν ήδη, αλλά τίποτα από όλα αυτά δε δέσμευε το Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου προήδρευες, που θα έπαιρνε τις τελικές του αποφάσεις για το πρόγραμμα με πλήρη ελευθερία».

Προφανώς, οι λόγοι που οδήγησαν τον Μ. Κακογιάννη στην παραίτησή του δεν είναι αυτοί - ή, τουλάχιστον, κυρίως αυτοί - που αναφέρει στην επιστολή του. Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, ο Θ. Πάγκαλος ανακοίνωσε τη σύνθεση του ΔΣ της εταιρίας, η οποία, μάλιστα, καθιστούσε σαφή τον ιδεολογικό και οικονομικό προσανατολισμό της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», αφού σε αυτήν συμμετέχουν, ανάμεσα σε μερικούς προϊστάμενους υπηρεσιών του ΥΠΠΟ και ορισμένα πρόσωπα διαφόρων ιδιοτήτων, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, γκαλερίστες, αλλά και η Μαριάννα Λάτση, η μοναδική που αναφέρεται χωρίς ιδιότητα! Οσο για τις εκδηλώσεις, μέχρι πριν λίγες μέρες έλεγε ότι έχει φτιάξει ένα πολύ καλό πρόγραμμα, το οποίο θα ανακοίνωνε μέσα Νοέμβρη.