ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Oργανωμένο το σχέδιο των εργασιακών ανατροπών

Οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας επιτίθενται συντονισμένα. Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Πλαίσιο» ανέτρεψαν τα σχέδια της εργοδοσίας για 4ήμερο και διαθεσιμότητες

Σάββατο 21 Μάρτη 2009

Motion Team

Η πολύμορφη δράση του ΠΑΜΕ δίνει κουράγιο στους εργάτες να οργανώσουν την αντίστασή τους (από το συλλαλητήριο στις 17 Απρίλη στη Θεσσαλονίκη)
Ανέκρουσε πρύμναν η εργοδοσία της επιχείρησης «Πλαίσιο ΑΕΤΑΒΕ» στη Θεσσαλονίκη και πήρε πίσω τα σχέδιά της για 4ήμερη εργασία και διαθεσιμότητες, αφού βρήκε απέναντί της σύσσωμους τους εργαζόμενους και αποφασισμένους να υπερασπιστούν αγωνιστικά το δικαίωμά τους στην πλήρη και σταθερή εργασία, συγκροτώντας Επιτροπή Αγώνα στο εργοστάσιο. Παρά την αναδίπλωσή της, η επιχείρηση προχώρησε σε μια εκδικητική απόλυση, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που απέρριψαν αποφασιστικά τα σχέδιά της. Οι ταξικές δυνάμεις προειδοποιούν την εργοδοσία πως άμεσα και δυναμικά θα απαντήσουν και στην τρομοκρατική και εκδικητική αυτή απόλυση.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Πλαίσιο ΑΕΤΑΒΕ», με τη στήριξη του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Αγώνα Μεταλλεργατών, προχώρησαν στη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια μαζικής σύσκεψης που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ετσι, χτες το πρωί, η εργοδοσία ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι πήρε νέες παραγγελίες και δε χρειάζεται τελικά να προχωρήσει σε 4ήμερα και διαθεσιμότητες. Λίγες ώρες αργότερα, ανακοίνωσε την απόλυση μιας εργαζόμενης, η οποία μάλιστα συμμετέχει στην Επιτροπή Αγώνα.

Σχεδιασμένη η επίθεση των εργοδοτών

Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν, πριν περίπου 2 μήνες, εργοδότες από το χώρο του Μετάλλου συναντήθηκαν στα γραφεία της διοίκησης της επιχείρησης «Πλαίσιο», προκειμένου να συζητήσουν πώς συντονισμένα και με κοινές δράσεις θα εξαπολύσουν την επίθεση σε βάρος των εργατών, για να υπερασπιστούν την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες, και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, διοργάνωσε σεμινάρια για το νομοθετικό πλαίσιο και όλες τις σχετικές διατάξεις που ψήφισαν από το '90 και πέρα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα σεμινάρια αυτά αφορούν στην «επιμόρφωση» στελεχών σε εργατικά και ασφαλιστικά θέματα και έγιναν στις 11, 12, 18 και 19 Μάρτη. Στα σεμινάρια συμμετείχαν οικονομικοί διευθυντές, προϊστάμενοι και στελέχη Τμημάτων Ανθρώπινου Δυναμικού, κ.λπ. τα οποία ενημερώθηκαν κατάλληλα για θέματα όπως: Μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις, οικειοθελείς αποχωρήσεις, καταγγελία συμβάσεων - περιορισμοί - ειδική προστασία εργαζομένων, ομαδικές απολύσεις και πότε είναι νόμιμες, είδη συμβάσεων εργασίας, κ.ά. Ο στόχος είναι προφανής: Ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και η προώθηση όσο γίνεται πιο πλατιά των ελαστικών σχέσεων εργασίας.