ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Προδιαγραφές στο παραπέντε
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999

Κάθε φορά, που πρόκειται να συζητηθεί κάποια μελέτη της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων, απλώς αποδεικνύεται πως από αυτό το εγχείρημα, που εκτός των άλλων δείχνει να μην προχωράει, λείπει η φιλοσοφία και ο στόχος. Αυτό, όμως, που δε λείπει είναι οι «ιδέες» των μελετητικών γραφείων, με αποτέλεσμα να προτείνουν λύσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, έχουν όμως σχέση με την αύξηση του κόστους και της πληρωμής της μελέτης.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ συζητήθηκε εσπευσμένα προκειμένου να δημοπρατηθεί η προμελέτη για τη δεύτερη πιλοτική φάση των διαμορφώσεων στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου που αφορά τα τμήματα από τη λεωφόρο Αμαλίας ως την οδό Μητσαίων και από την οδό Παρθενώνος ως τον κόμβο του Πικιώνη. Οταν είχε συζητηθεί στο ΚΑΣ το σύνολο της μελέτης από τη Δ. Αρεοπαγίτου ως την Απ. Παύλου τα μέλη του Συμβουλίου είχαν επαινέσει τις ιδέες των μελετητών. Και μόνο προχθές που τα πράγματα έγιναν συγκεκριμένα αναδείχθηκε ότι οι προτάσεις δεν έχουν καμία σχέση με μια περιοχή που αποτελεί το περιβάλλον της Ακρόπολης.

Το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη απλώς γιατί «δεν μπορούσε» να την απορρίψει λόγω των χρημάτων στο Β' ΚΠΣ. Περιορίστηκε σε παρατηρήσεις και ζήτησε από τους μελετητές να μειώσουν το εύρος των πλακοστρώσεων και να αντικατασταθεί με φυσικό δάπεδο, δηλαδή χώμα, να μην πλακοστρωθεί η Αμαλίας ούτε φυσικά η λεωφόρος Συγγρού, να προβλεφθούν διευκολύνσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, να απαλειφθούν οι περιφράξεις με κρύσταλλα καθώς και τα τοιχάρια, τα οποία θα μπορούσαν να αντικασταθούν με φυτεύσεις και γενικότερα να αναζητηθούν λύσεις που συνάδουν με το ύφος και το χαρακτήρα της περιοχής γύρω από την Ακρόπολη.

Το έργο θα ξεκινήσει πιλοτικά το Γενάρη μόνο σε ένα τμήμα προκειμένου τα αποτελέσματα να ξανασυζητηθούν στο ΚΑΣ. Ο,τι συζητήθηκε προχθές αφορά περίπου 600 μέτρα και θα κοστίσει 1,9 δισ., ενώ το σύνολο του έργου από τη Δ. Αρεοπαγίτου έως την Απ. Παύλου προϋπολογίζεται στα 4 δισ.