ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δε βολευόμαστε «με λιγότερο ουρανό»...

Κάλεσμα για εκδηλώσεις τιμής στον αγωνιστή ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο την 1η Μάη σε όλα τα σχολεία

Τρίτη 24 Μάρτη 2009

«Δίνουμε το δικό μας στίγμα. Δεν επιτρέπουμε στο υπουργείο Παιδείας να κάνει τις εκδηλώσεις που θέλει για τον Γιάννη Ρίτσο, το δικό μας ποιητή. Στα δύσκολα χρόνια ο Ρίτσος ύμνησε τους αγώνες του λαού μας και εμείς είμαστε συνεχιστές αυτών των σπουδαίων αγώνων». Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) καλούν τα μαθητικά συμβούλια να διοργανώσουν μπροστά στην 1η Μάη εκδηλώσεις, να πάρουν πολύμορφες πρωτοβουλίες για να τιμήσουν τον ποιητή της Ρωμιοσύνης.

«Ο Γιάννης Ρίτσος στρατεύτηκε με τα οράματα των λαών κι απέδειξε πως η Τέχνη έχει σκοπό. Με τη μεγάλη, σπουδαία ποίησή του τραγούδησε τον άνθρωπο, την ομορφιά, την ειρήνη, το δίκιο. Μέσα απ' τη - δική του πληγή - κοίταξε του κόσμου την πληγή - σφούγγισε το δάκρυ του κόσμου και το έκανε τραγούδι... Για να σμίξει τον κόσμο... Χέρι - χέρι με το λαό μας μοιράστηκε τα βάσανά του, σε όλους τους τόπους των μαρτυρίων και των βασανιστηρίων. Και έμεινε όρθιος, αλύγιστος, ασυμβίβαστος... Ο Γιάννης Ρίτσος, με το έργο του και τη ζωή του, δίδαξε ήθος, αξίες, στάση ζωής...», επισημαίνει το Συντονιστικό σε ανακοίνωσή του.

Και συνεχίζει: «Δεν τον ξεχνάμε. Παραμένει στις καρδιές μας - φάρος της ποίησής μας, συμπαραστάτης στους αγώνες μας... Το έργο του ταξιδεύει ακόμα, αντέχει στο χρόνο, μας συγκινεί και μας εμπνέει... Τιμάμε τον ποιητή της Ρωμιοσύνης, αναδεικνύοντας τις πηγές της έμπνευσής του και το μεγαλείο του έργου του... Σίγουρα «ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ... Τώρα είναι δικός μας αυτός ο δρόμος...».

Αξιέπαινη εκδήλωση μαθητών

Στον ποιητή της Επανάστασης και της Ανθρωπιάς, Γιάννη Ρίτσο, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο - ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Ποίησης - στο Μουσείο Μπενάκη.

Μαθητές του 6ου Λυκείου Καλλιθέας και του 10ου Λυκείου Πειραιά, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Μουσείου, ξετύλιξαν την παράσταση με τίτλο «Να είσαι ήλιος, να χαρίζεις φως» - καρπός της «συνάντησής» τους με το έργο του ποιητή - προσφέροντας μια «διαδρομή» στη δημιουργική, αγωνιστική, ανθρώπινη πορεία του Γ. Ρίτσου.

Μέσα από ποιήματα, πεζά, τραγούδια, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες, συνεντεύξεις, ντοκιμαντέρ κ.ά., ακούραστα και με μεράκι «σμίλεψαν» με το δικό τους τρόπο το «πορτρέτο» του ποιητή, αναφέρθηκαν στη ζωή, στις ιδέες, στους αγώνες, στις εξορίες, στην ποίησή του. Πολλές οι συγκινητικές στιγμές αυτής της «ιχνηλασίας». Ανάμεσα στα ποίηματά του και το επίγραμμα για τον εκτελεσμένο από τους Γερμανούς μαζί με άλλα παλικάρια το 1944, στην Καισσαριανή, Νίκο Γλέζο, που διάβασε ο αδελφός του, Μανώλης Γλέζος.

Η παράσταση των παιδιών απέδειξε πως το σπουδαίο έργο του Γ. Ρίτσου είναι αλώβητο από κάθε προσπάθεια αποσιώπησής του, συνεχίζει να ταξιδεύει στις καρδιές, να συγκινεί, να συνεπαίρνει.