Πενήντα χρόνια θεατρικής προσφοράς
Σάββατο 28 Οχτώβρη 2000 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2000

«Βίβα Ασπασία» στο «Ανοιχτό Θέατρο»
Ο γεννήτορας συγγραφέας του μεταπολεμικού, νεοελληνικού θεάτρου, Ιάκωβος Καμπανέλλης, συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς στο θέατρό μας. Πρωτοεμφανίστηκε το 1950, όταν ο θίασος του Αδαμάντιου Λεμού ανέβασε το έργο του «Χορός πάνω στα στάχυα». Από τότε μέχρι σήμερα, τα περισσότερα έργα του έχουν ανέβει από το «Θέατρο Τέχνης» και το Εθνικό, αλλά και από το ΚΘΒΕ, τα ΔΗΠΕΘΕ και άλλες ερασιτεχνικές ή σχολικές θεατρικές ομάδες. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης καταπιάστηκε στα έργα του με την κακοδαιμονία των Νεοελλήνων μετά τον πόλεμο, περιγράφοντας τύπους ονειροπόλων, μικροαπατεώνων, προδομένων, παγιδευμένων, αλλά και γενναιόδωρων ανθρώπων, που μόχθησαν στη διάρκεια της ζωής τους. Οι χαρακτήρες του Καμπανέλλη στάθηκαν η αφετηρία για τη δημιουργία πολλών τύπων στα έργα μεταγενέστερων Νεοελλήνων θεατρικών συγγραφέων.

Το «Ανοιχτό Θέατρο», τιμώντας αυτή την επέτειο του σημαντικού μας συγγραφέα, ανεβάζει, φέτος, δύο έργα του: «Βίβα Ασπασία» και «Τελευταία πράξη». Το πρώτο έργο ανήκει στην πρώτη δεκαετία του συγγραφέα και το δεύτερο στην τελευταία, γεφυρώνοντας έτσι τα πενήντα χρόνια μιας πορείας που σημάδεψε τη θεατρική ζωή του τόπου μας.

Το «Βίβα Ασπασία», του οποίου οι παραστάσεις ξεκίνησαν, είναι μια «κατοχική» κωμωδία. Η δράση του τοποθετείται το 1943, μετά τη «συμφωνία Μπαντόλιο», όπου οι Ιταλοί βρέθηκαν από σύμμαχοι των Γερμανών να πολεμούν στο πλευρό των συμμάχων. Τα κωμικά, τραγελαφικά αλλά και δραματικά στοιχεία είναι αλλεπάλληλα, δημιουργώντας απρόσμενες μεταστροφές και καταστάσεις. Ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το έργο του «δραματική κωμωδία» εξηγώντας πως είναι «ένα ελληνικό έργο βασισμένο στην πιο καταδιωγμένη και βουβή περίοδο της ζωντανής ιστορίας μας, την Κατοχή. Κι η περίοδος αυτή είναι πολύ σεβαστή για να την αγγίξεις με μεγάλα λόγια. Ετσι οδηγήθηκα στον κλαυσίγελο».

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, σκηνικά-κοστούμια Κατερίνας Καμπανέλλη και μουσική Αντώνη Μιχαηλίδη. Παίζουν: Ντίνα Μιχαηλίδη, Ελενα Κρίτα, Ιωάννα Σταβάρα, Ηλίας Στρατάκος, Μαρία Ζαφειράκη, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Χρύσανθος Καγιάς, Χάρης Εμμανουήλ, Θόδωρος Μπογιατζής, Στάθης Βούτος, Δημήτρης Αγοράς.