ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η ΕΕ «καλωσορίζει» το ... ενδιαφέρον Ομπάμα

Ούτε λέξη από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ισραηλινή κατοχή και τα εγκλήματά της

Σάββατο 28 Μάρτη 2009

Η εικόνα των εγκλημάτων από το λευκό φώσφορο στο μακελειό της Γάζας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Την ικανοποίησή τους για την «άμεση εμπλοκή» της νέας αμερικανικής προεδρίας στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξέφρασε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο Τσέχος προεδρεύων, Κάρελ Σβάρτζενμπεργκ, υποστήριξε ότι το «άμεσο ενδιαφέρον» που έδειξε ο Μπαράκ Ομπάμα «θα βοηθήσει στην επίτευξη προόδου στην περιοχή». Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επανέλαβαν τη γενικόλογη υποστήριξή τους σε μια λύση δύο ανεξάρτητων κρατών, αλλά απέφυγαν, για άλλη μια φορά, επισταμένα ν' αναφέρουν το οτιδήποτε συγκεκριμένο για την ισραηλινή κατοχή, την τακτική της και τη βαρβαρότητα του ισραηλινού στρατού κατά την 22ήμερη επιχείρηση στη Γάζα, όπως πλέον καταγγέλλεται από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και σειρά άλλων οργανώσεων. Λέξη δεν είπε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επανέλαβε τα περί λύσης δύο κρατών και κάλεσε τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση να αποδεχτεί την προοπτική. Με δεδομένη την ένοχη σιωπή των καλών της ιμπεριαλιστικών συμμάχων, η ισραηλινή ηγεσία δε δίστασε χτες να προκαλέσει και πάλι, αποτάσσοντας ένα στρατιώτη, επειδή πυροβόλησε «κατά λάθος» μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Κατά τον ισραηλινό στρατό, αυτό ήταν ένα από τα «ελάχιστα λάθη» που στιγμάτισαν την «καθ' όλα νόμιμη με βάση το διεθνές δίκαιο» επιχείρησή του.

Και εσωτερικά «βέλη» κατά του στρατού

Για σοβαρές «ηθικές παραλείψεις» κατηγορεί ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας από το 1998 μέχρι το 2006 για τη διεξαγωγή πειραματικού εμβολιασμού για τον άνθρακα σε 716 στρατιώτες. Μετά από συνεντεύξεις με στρατιώτες και ενδελεχή έρευνα, η επιτροπή κατέληξε ότι οι υπεύθυνοι της έρευνας προχώρησαν στον εμβολιασμό χωρίς να ενημερώσουν πλήρως τους συμμετέχοντες για τις πιθανές παρενέργειες και χωρίς να τους παρακολουθήσουν μετά προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η υγεία τους βαίνει καλώς. Με βάση τα στοιχεία, οι περισσότεροι στρατιώτες παρουσιάζουν μέχρι σήμερα πονοκεφάλους, ζαλάδες, δερματολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και προβλήματα χώνεψης.

Βαρύ κλίμα στο Εργατικό Κόμμα

Εξαιρετικά τεταμένα είναι τα πνεύματα στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος μετά την απόφαση του επικεφαλής τους και αντιπροέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Εχούντ Μπάρακ, να συμμετάσχει στην ακροδεξιά κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου. Η συμμετοχή εγκρίθηκε, με εκλογές, από το 53% των μελών, με τους υπόλοιπους να προειδοποιούν ότι η κίνηση αποτελεί ικανοποίηση της προσωπικής φιλοδοξίας του Μπάρακ που διατηρεί το υπουργείο Αμυνας και απειλεί την ίδια την ύπαρξη των Εργατικών, που συγκέντρωσαν τα χειρότερα ποσοστά της ιστορίας τους στις τελευταίες εκλογές. Με μη ψήφιση της κυβέρνησης απειλούν και οι επτά από τους 13 βουλευτές του κόμματος.