«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Και στις γειτονιές η μάχη των διεκδικήσεων

«Διεκδικούμε την πόλη μας - Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»

Τρίτη 31 Μάρτη 2009

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Οι κάτοικοι στις γειτονιές είναι ανάγκη να ενταχθούν και να συμμετέχουν όλο και περισσότερο στη μάχη των κινητοποιήσεων και των αγώνων, στον τόπο δουλειάς και εργασίας. Αυτή η θέση κυριάρχησε κατά την πρόσφατη συγκέντρωση - συζήτηση, που διοργάνωσε η «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα» το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στην αίθουσα στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας, με θέμα τις γενικότερες πολιτικές και αυτοδιοικητικές εξελίξεις οι οποίες απασχολούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα που ζουν κι εργάζονται στο Δήμο της Αθήνας. Το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «Διεκδικούμε την πόλη μας - Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

«Στα δύο χρόνια διοίκησης της νέας δημοτικής αρχής επιβεβαιώνεται και με το παραπάνω η θέση μας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση - και εν προκειμένω ο Δήμος της Αθήνας - έχει μετατραπεί σε μοχλό του κράτους για την προώθηση των κεντρικών αντιλαϊκών επιλογών», επισήμανε εξαρχής ο Στέλιος Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης», δημοτικός σύμβουλος και κεντρικός εισηγητής της εκδήλωσης. Η μετακύληση του κόστους των υπηρεσιών και παροχών του δήμου στους δημότες είναι το πιο ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής, τόνισε.

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά για τους εργαζόμενους στο δήμο, όπου κυριαρχεί ο κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων («μπλοκάκι», συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ.). Συνολικά, είναι 2.500 οι εργαζόμενοι στο δήμο με τέτοιες σχέσεις. Ο κεντρικός ομιλητής σημείωσε, επίσης, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των ελεύθερων χώρων, όπως συμβαίνει με το Βοτανικό ή την ελεγχόμενη στάθμευση. Ασκησε σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή (ΝΔ) που υλοποιεί την αντιλαϊκή αυτή πολιτική, στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ η οποία υπερψηφίζει και στηρίζει τους κεντρικούς άξονες και στην παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που, ακολουθώντας πολιτική διγλωσσίας, απ' τη μια εμφανίζεται ως δήθεν «πολέμιος» της κυρίαρχης πολιτικής κι απ' την άλλη στα επίσημα πολιτικά όργανα τη στηρίζει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, για όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, από τη σχολική στέγη, τη διπλοβάρδια στα σχολεία και την ιδιωτικοποίηση των ελεύθερων χώρων, μέχρι την πολιτική που ακολουθούν οι άλλες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο. Σημαντική ήταν η παρουσία φορέων, συλλόγων και κινήσεων, που παρακολούθησαν και τοποθετήθηκαν στη συγκέντρωση.