ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Φωτεινό παράδειγμα στους σημερινούς αγώνες
Τρίτη 31 Μάρτη 2009

Η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΠ καταθέτει στεφάνι στο τάφο του Νίκου Μπελογιάννη
Πέρασαν 57 χρόνια από τη δολοφονία του ήρωα κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, κορυφαίου στελέχους του ΚΚΕ, όπου το ξημέρωμα της 30ής Μάρτη 1952, με τη δολοφονία του, αποκαλύφθηκε, για άλλη μια φορά, το εγκληματικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα του αμερικανικού, την εντολή του οποίου εφάρμοσε η τότε κυβέρνηση Πλαστήρα - Βενιζέλου.

Χτες το απόγευμα, στο Γ' Νεκροταφείο η ΚΟ Κοκκινιάς του ΚΚΕ και η ΤΟ Κοκκινιάς της ΚΝΕ πραγματοποίησαν πολιτικό μνημόσυνο με τη συμμετοχή πλήθους συντρόφων του, συναγωνιστών του, συγκρατουμένων του, συμπατριωτών του και κυρίως της Νεολαίας του Κόμματος όπου, κρατώντας ένα κόκκινο γαρύφαλλο, εξέφρασαν την αταλάντευτη απόφασή τους να συνεχίσουν στο δρόμο του αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών για τα οποία αγωνίστηκε και έδωσε τη ζωή του. Παρόντες, επίσης, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΠ, η Βέρα Νικολαΐδου βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, ο Στέλιος Μπενετάτος δήμαρχος της Νίκαιας, ο Γ. Γεωργίου μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ και δήμαρχος του αδελφοποιημένου με τη Νίκαια δήμου Κάτω Πολυμιδίων Κύπρου, ο Παν. Μακρής επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής.

Σήμερα, 57 χρόνια μετά, τόνισε στην ομιλία του ο Παν. Κατηφές, Γραμματέας της Αχτίδας Κοκκινιάς του ΚΚΕ, η εργατική τάξη και η νεολαία της χώρας μας βρίσκονται αντιμέτωποι με το ξεδίπλωμα νέων αντιλαϊκών μέτρων. Βρίσκονται μπροστά στην εντεινόμενη αντεργατική πολιτική ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, είπε και επεσήμανε πως προβάλλει η ανάγκη για ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, το δυνάμωμα των ταξικών δυνάμεων στο κίνημα, η προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας σε όλα τα μέτωπα.

«Η διαχωριστική γραμμή που προβάλλει σήμερα, υπογράμμισε, είναι ξεκάθαρη. `Η με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, ή με το λαό. `Η με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή με το λαό. Η η οικονομία θα λειτουργεί για τα κέρδη των μονοπωλίων ή θα γίνει λαϊκή περιουσία ο παραγόμενος πλούτος προς όφελος της λαϊκής ευημερίας». Και η μεγαλύτερη τιμή για τον σ. Νίκο Μπελογιάννη, κατέληξε, είναι ο αταλάντευτος ταξικός δρόμος για την οργάνωση της εργατικής τάξης και της νεολαίας, για την ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, για το σοσιαλισμό.

Στο ιστορικό της δολοφονίας του Νίκου Μπελογιάννη αναφέρθηκε ο Θοδωρής Στρίγκος, μέλος του Γραφείου του ΣΠ της ΚΝΕ Πειραιά και Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Κοκκινιάς της ΚΝΕ, τονίζοντας πως «το παράδειγμά του διδάσκει και γαλουχεί τις επόμενες γενιές των ανθρώπων που παλεύουν για το δίκιο της εργατικής τάξης». «Ανθρωποι σαν τον Μπελογιάννη αποτελούν για εμάς τα φωτεινά παραδείγματα, είναι για εμάς οι ήρωες του λαού μας, τα πρότυπα που θέλουμε να ακολουθεί η νεολαία, χωρίς να υποτάσσονται, χωρίς να λυγίζουν, χωρίς να κρύβουν το πρόσωπό τους», συμπλήρωσε και κατέληξε:

«Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες συνεχίζουμε στα βήματά του. Υπερασπιζόμαστε και δικαιώνουμε τη πολιτική του Κόμματός μας, του ηρωικού ΚΚΕ, και σήμερα. Τη διαδίδουμε πλατιά στη νεολαία σημαίνοντας την αντεπίθεση».

Στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Νίκαιας και Κορυδαλλού, του Δήμου Νίκαιας, της Οργάνωσης Ετεροδημοτών της ΚΟΑ Νομού Ηλείας, της ΚΝΕ και του ΑΚΕΛ.