ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας!

Την Παρασκευή η συγκέντρωση ναυτεργατών και νησιωτών από Ικαρία, Φούρνους, Λέσβο, στις 5 μμ στον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά για Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000

Αγωνιστικό «όχι» στην άνευ όρων παράδοση των ελληνικών νησιών στις ορέξεις του πολυεθνικού, εφοπλιστικού κεφαλαίου υψώνουν την ερχόμενη Παρασκευή νησιώτες από Ικαρία, Φούρνους και Λέσβο, με συλλαλητήριο στις 5 το απόγευμα, στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά και πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στην κινητοποίηση, όπως αποφάσισαν χτες, θα συμμετέχουν και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Το αγωνιστικό κάλεσμα έχουν απευθύνει οι νεολαίοι της Ικαρίας, του νησιού που βούτηξε στο πένθος το τραγικό ναυάγιο του επιβατικού σαπιοκάραβου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», καθώς βρήκαν άδικο θάνατο 13 κάτοικοί του. Οι νησιώτες και οι ναυτεργάτες που θα συγκεντρωθούν την Παρασκευή στον Πειραιά απαιτούν τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Απαίτηση που αφορά όχι μόνο την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνθεση όλων των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, προς όφελος των εργαζομένων, αλλά αφορά την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και τη θωράκιση της εθνικής της άμυνας, που πλήττονται άμεσα από τα εκτρωματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, που όπως έδειξε η άσκηση «Destined Glory» ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου.

Τις πύλες για την είσοδο κάθε είδους τυχοδιωκτών στις ελληνικές θάλασσες ανοίγει και μάλιστα πρόωρα - το 2002 αντί για το 2004 που είχε καθοριστεί - η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θέτοντας σε εφαρμογή τον διαλυτικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος σπάει το καμποτάζ. Δηλαδή το δικαίωμα της Ελλάδας να εκμεταλλεύεται αυτή τις θάλασσές της, δρομολογώντας πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα ελέγχοντας τη σύνδεση και τον ανεφοδιασμό των νησιών της, κατ' επέκταση την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Σε χτεσινή ανακοίνωση ο Σύλλογος Νεολαίας Ικαρίας καλεί τη νεολαία και τους «απανταχού Καριώτες (σε Αθήνα και Ικαρία), καθώς επίσης και τους απανταχού νησιώτες του Αιγαίου να δηλώσουν βροντερό "παρών" στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τα ναυτικά εγκλήματα στο Αιγαίο». Ο Σύλλογος καταγγέλλει την εφοπλιστική ασυδοσία, που σε συνδυασμό με την κρατική συγκάλυψη έχουν «αναγάγει την ελληνική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία σε βωμό κέρδους σε βάρος της ανθρώπινης ζωής». Καταγγέλλει «την υποβάθμιση των νησιών του Αιγαίου σε πεδίο ανεξέλεγκτου ανταγωνισμού των εφοπλιστικών συμφερόντων και την παραπέρα μονοπωλιακή γιγάντωσή τους, που βάζει σαν πρωταρχικό μέλημά της το κέρδος και σε δευτερεύουσα θέση την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια».

Απαιτεί την απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπαίτιους για το ναυτικό έγκλημα του «ΣΑΜΙΝΑ», τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Τη δημιουργία διασωστικών ομάδων με έδρα το κάθε νησί του Αιγαίου, καθώς επίσης και την «ουσιαστικότερη αναβάθμιση των έργων υποδομής των λιμένων των νησιών».

- Ο Δήμος Πάρου ανακοίνωσε χτες την αναστολή του αποκλεισμού του λιμανιού - στον οποίο θα προχωρούσε σήμερα για τα προβλήματα της ακτοπλοΐας - για τις 8 Νοέμβρη.