Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προανήγγειλε πολυμέτωπη επίθεση στο λαϊκό κίνημα
Πέμπτη 9 Απρίλη 2009

Eurokinissi

Πολυμέτωπη επίθεση στο λαϊκό κίνημα και στα δημοκρατικά - ατομικά δικαιώματα προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, με πρόφαση την «ενίσχυση της ασφάλειας». Δήλωσε ότι θα ενισχυθούν οι υφιστάμενοι κατασταλτικοί μηχανισμοί (χρήση καμερών, άρση απορρήτου κλπ.), ενώ έκανε λόγο για αλλαγή της νομοθεσίας για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ...πολεμικούς όρους λέγοντας πως «αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα και μια αυξημένη αλλά και πιο ακραία έκφραση εξτρεμιστικών δράσεων, κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου με βανδαλισμούς και αδιανόητες καταστροφές, επιδρομές από ομάδες κουκουλοφόρων, νέες μορφές τρομοκρατικής δράσης». Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει «να μπει φραγμός στη βία και στην παρανομία και αυτό να ισχύει παντού: Από τους δρόμους των πόλεων έως το σχολείο και το πανεπιστήμιο, από τους χώρους της επαγγελματικής επιχειρηματικής δραστηριότητας έως την κάθε λογής περιουσία των συμπολιτών μας». Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε είναι η ενίσχυση της αστυνομίας, με αλλαγές στην κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού και στην οργάνωσή της, η «επέκταση της άρσης του απορρήτου για κακουργήματα του ποινικού δικαίου», επίσης «η δημιουργία ενιαίου κέντρου συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών» καθώς και η «αξιοποίηση της Ολυμπιακής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, στην οποία περιλαμβάνονται οι κάμερες και το σύστημα C4i».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται χώροι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ούτε ως ορμητήρια βίας ούτε ως καταφύγια εξτρεμιστικών ομάδων» και μιλώντας για «παράνομες αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές». Για το νομοθετικό πλαίσιο περί ασύλου ανέφερε ότι «αλλάξαμε το νόμο, για να διασφαλίσουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στο δημόσιο πανεπιστήμιο, στον καθηγητή, στο φοιτητή, να διασφαλίσουμε ότι το άσυλο δε θα γίνεται ασυλία στο έγκλημα. Ο νόμος υπάρχει, ο νόμος ισχύει, ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται. Πολιτεία και πρυτανικές αρχές πρέπει να έχουν για το σκοπό αυτό στενή συνεργασία. Εάν, όμως, και αυτό δε γίνει, τότε ο νόμος θα αλλάξει και πάλι, ακριβώς για να προστατέψει αποτελεσματικότερα το δημόσιο πανεπιστήμιο». Ο πρωθυπουργός έβαλε ευθέως και κατά των κινητοποιήσεων των εργαζομένων λέγοντας πως «δεν μπορεί καμία κινητοποίηση να προσλαμβάνει χαρακτήρα που προκαλεί ζημιά στο κοινωνικό σύνολο. Δεν μπορεί, με απλά λόγια, να κλείνουν οι δρόμοι από 50 ανθρώπους και να μεταβάλλεται η ζωή της πόλης σε μαρτύριο για τα εκατομμύρια πολίτες και τους επισκέπτες της».

Ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος, λέγοντας ότι «από το 1994 έως το 2004 είχαμε τριακόσιες εβδομήντα αποδράσεις, ενώ από το 2004 έως σήμερα μόνο τριάντα επτά» αναφερόμενος στην υπόθεση της απόδρασης Παλαιοκώστα. Επίσης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στην Αστυνομία υποστηρίζοντας ότι την περίοδο της διακυβέρνησής του «υπήρχε μια απόλυτα διαβρωτική πολιτική. Για να μπει κάποιος στη Σχολή Αστυνομίας, χρειαζόταν το "πράσινο" της Τοπικής του ΠΑΣΟΚ. Μόνο σε μια χρονιά αποστρατεύθηκαν εκατόν πέντε υποδιευθυντές. Οι προαγωγές γίνονταν με τις περιβόητες "λίστες Σουλτάτου" και βεβαίως το ίδιο συνέβαινε και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Αντί να παραμερίσετε τον κομματισμό, είχατε βάλει ακόμα και "ζύγι" στα φρονήματα. Αυτή είναι η πρακτική και η νοοτροπία ΠΑΣΟΚ. Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί. Σήμερα δε γίνονται αυτά στην Αστυνομία. Σήμερα οι κρίσεις δε γίνονται από τις κομματικές Τοπικές. Γίνονται αποκλειστικά και μόνο από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια στα οποία μετέχουν μόνο ανώτατοι αξιωματικοί. Γίνονται δηλαδή και με διαφάνεια και με αξιοκρατία. Οι μεταθέσεις πραγματοποιούνται με αντικειμενικά κριτήρια, με μόρια και με τη σύσταση υπηρεσιακών συμβουλίων, στα οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων».