ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ
Αναλογική επιβάρυνση με ράντζα

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία όλης της χώρας

Παρασκευή 10 Απρίλη 2009

Eurokinissi

Πλακάτ στην είσοδο του Δρομοκαΐτειου σε προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων
Στο αναλογικό μοίρασμα της αθλιότητας των ράντζων των ψυχικά ασθενών μεταξύ του Δρομοκαΐτειου και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) προχώρησε τελικά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Υγείας κάθε Δευτέρα το Δρομοκαΐτειο θα κάνει «μισή εφημερία», απ' τις 8 π.μ. - 8 μ.μ. για τα εκούσια περιστατικά και τις εισαγγελικές εντολές. Την άλλη «μισή εφημερία» - δηλαδή απ' τις 8 το βράδυ της Δευτέρας μέχρι τις 8 το πρωί της Τρίτης - θα την κάνει το ΨΝΑ, το οποίο ήδη έχει γονατίσει καθώς σ' αυτό - όπως και στο Δρομοκαΐτειο - καταλήγουν περιστατικά από όλη την Ελλάδα μετά τη διάλυση τριών ψυχιατρείων και χωρίς την αντίστοιχη ανάπτυξη δημόσιων δομών, που θα συμπληρωνόταν και απ' τη διατήρηση του ψυχιατρείου χωρίς τον ασυλικό χαρακτήρα. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΨΝΑ στις 23.3.2009 μέσα στην εφταετία (2001 - 2008) η κίνηση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αυξήθηκε, από 1.250 σε 4.500 περιστατικά, γεγονός που αποτυπώνει την απογύμνωση απ' το κλείσιμο των ψυχιατρείων.

Οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο, που χτες είχαν κινητοποίηση, αποφάσισαν το «κλείσιμο» της εφημερίας τη Δευτέρα καθώς στο αίτημα για την άμεση πρόσληψη 100 ατόμων δεν υπάρχει καμιά απάντηση.

Στα άλλα νοσοκομεία

Συνεχίζονται και σήμερα οι στάσεις εργασίας (8-11 π.μ.) των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία με κύριες αιχμές την πρόσληψη προσωπικού, αλλά και οικονομικές διεκδικήσεις που όμως δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Σήμερα στάσεις εργασίας στα νοσοκομεία Ασκληπιείο, Θριάσιο, Κρατικό Αθήνας, και Αγιο Σάββα. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε νοσοκομεία της επαρχίας.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων. Το πρωί απέκλεισαν την οδό Εθνικής Αμύνης στο ύψος του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» και λίγο αργότερα την οδό Κ. Καραμανλή στο ύψος του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο». Ζήτησαν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και νέο μισθολόγιο, γενναία χρηματοδότηση της Υγείας κλπ. Επίσης, στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των κυλιόμενων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του διοικητή του ιδρύματος και του επέδωσαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας της γενικής συνέλευσης του σωματείου των εργαζομένων.