ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Βγήκαν μαζικά στους δρόμους της Αθήνας

Μαχητική και οργισμένη για μια ακόμη φορά η κινητοποίηση των απόμαχων της δουλειάς, που διεκδικούν συντάξεις και παροχές στο ύψος των πραγματικών αναγκών τους

Σάββατο 11 Απρίλη 2009

Από τη χτεσινή πορεία των συνταξιούχων
Μαζική και με παλμό κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι συνταξιούχοι της Αθήνας, δίνοντας μιαν άμεση και αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση, που με διάφορα επικοινωνιακά παιχνίδια προσπαθεί να εμφανίσει τις αυξήσεις «φτωχοκομείου» ως «πραγματική ενίσχυση» των εισοδημάτων των χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων. Διατράνωσαν σε όλους τους τόνους ότι απορρίπτουν αυτήν την πολιτική που τους καταδικάζει στην εξαθλίωση και ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν αποφασιστικά. Γιατί, όπως φώναξαν, «πληρώσαμε τα κέρδη, πληρώνουμε την κρίση, στους δρόμους του αγώνα βρίσκεται η λύση».

Με τη χτεσινή κινητοποίηση κλείνει ο πρώτος κύκλος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που διοργάνωσε το συνταξιουχικό κίνημα σε όλη τη χώρα. Οι συνταξιούχοι της Αθήνας συγκεντρώθηκαν γύρω στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Μ. Ραλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα αναλυτικά στα τεράστια προβλήματα των συνταξιούχων όλων των Ταμείων. Προβλήματα, που, όπως υπογράμμισε, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του δικομματισμού. Μιας πολιτικής, όπως πρόσθεσε, που, από τη μια, ενισχύει με εκατομμύρια το μεγάλο κεφάλαιο και, από την άλλη, αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις από την εργατική τάξη, τους συνταξιούχους και συνολικά το λαό.

Ξεκαθάρισε ότι απέναντι σ' αυτήν την πολιτική «και η απάντησή μας πρέπει να είναι πολιτική. Μπροστά μας έχουμε τις ευρωεκλογές και έχουμε χρέος να ενισχύσουμε εκείνες τις δυνάμεις που αντιστέκονται στη λογική του ευρωμονόδρομου, γιατί έτσι στηρίζουμε τον αγώνα και τα αιτήματά μας».

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι από όλες τις Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες και Ενώσεις των Συνταξιούχων, ενώ τον αγωνιστικό χαιρετισμό του ΠΑΜΕ στη συγκέντρωση μετέφεραν με την παρουσία τους ο Δ. Κουμπούρης και ο Χρ. Κατσώτης, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Οπως υπογράμμισε ο Δ. Κουμπούρης, «πληρώσαμε την ανάπτυξή τους, να μην πληρώσουμε και την κρίση τους. Ενωμένοι εργάτες, συνταξιούχοι, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά, πρέπει να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ο αγώνας συνεχίζεται και πρέπει να δυναμώνει. Να βάλουμε ψηλά τον πήχη με βάση τις δικές μας ανάγκες».

Με τις πικέτες και τα πανό τους, οι συνταξιούχοι, φωνάζοντας ασταμάτητα συνθήματα, προχώρησαν σε πορεία διασχίζοντας τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Σταδίου, για να καταλήξουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Εκεί αντιπροσωπεία των Οργανώσεων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι μετά το Πάσχα θα οριστεί συνάντηση των συνταξιούχων με τον υπουργό.