ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΔΕΚΤ ΑΕ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΙΩΝ
Σοβαρά προβλήματα από την αμφισβήτηση της μεταφοράς τους στο Δήμο
Τετάρτη 15 Απρίλη 2009

Eurokinissi

Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εσωτερικών, με θέμα τη μεταφορά των εργαζομένων της ΑΔΕΚΤ ΑΕ στο Δήμο Ροδίων και στα Νομικά του Πρόσωπα, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, Σταύρος Σκοπελίτης, Αχιλλέας Κανταρτζής και Γιάννης Γκιόκας. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Με τη λύση της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Διαδημοτικής Εταιρείας Κατασκευών και Τουρισμού (ΑΔΕΚΤ ΑΕ) του Δήμου Ροδίων, το προσωπικό σύμφωνα με το άρθρο 269 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, μεταφέρθηκε στο Δήμο και στα Νομικά του Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, βάσει της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου 220/2008.

Κατά της απόφασης αυτής έγινε καταγγελία στο ΑΣΕΠ από τον πρώην Γενικό Διευθυντή της Δημοτικής Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΡ) του Δήμου Ροδίων, θεωρώντας παράνομη τη μεταφορά των εργαζομένων στο Δήμο και στα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δήμου.

Το ΑΣΕΠ ζήτησε και έλεγξε όλους τους φακέλους των εργαζομένων και κατέληξε σύμφωνα με την Εκθεση Επιθεώρησης - Πορίσματος της Επιθεωρήτριας Συμβούλου κυρίας Κοσμά Βασιλικής, ότι όλες οι συμβάσεις από το 1984 των εργαζομένων με την ΑΔΕΚΤ ΑΕ, δεν είναι νόμιμες και έχουν ποινική ευθύνη, σύμφωνα με το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα, ο Δήμαρχος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες που υπέγραψαν τα χρηματικά εντάλματα, ο Περιφερειάρχης και οι προσυπογράφοντες υπάλληλοι της Περιφέρειας που ενέκριναν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Πρόεδροι των ΝΠΔΔ και οι υπάλληλοι αυτών που συμμετείχαν στις διαδικασίες, κρίνοντας ότι το προσωπικό δεν ήταν αορίστου χρόνου στις 31-12-2005 και ως εκ τούτου η απόφαση μεταφοράς είναι άκυρη.

Ηδη, με την αριθμ. 13/19-02-2008 Πράξη του, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη νομιμότητα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων που μεταφέρθηκαν στο Δήμο και παράλληλα εκκρεμεί, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, η διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 11 του ΠΔ 164/2004 όλων των υπαλλήλων. Η μεταφορά τους υπήρξε σύμφωνη με το Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα, που επιτρέπει τη μεταφορά και των υπαλλήλων, που δεν έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία του ΠΔ 164/2004 (Εγκύκλιος 16/22-02-2007 του υπουργείου Εσωτερικών).

Επειδή δημιουργείται ζήτημα στη συνέχιση της εργασίας του μεταφερόμενου προσωπικού, στην παραπέρα καταβολή της μισθοδοσίας του, καθώς επίσης και με την τρομοκράτηση των υπαλλήλων για ποινικές ευθύνες, ώστε να μην προσυπογράφουν παραπέρα εντάλματα μισθοδοσίας, παρ' όλο που καλύπτονται βάσει του Κώδικα των Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων ότι δεν τίθεται θέμα καταλογισμού εις βάρος τους για υλοποίηση πράξεων αποφάσεων συλλογικών οργάνων που έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια.

Επειδή ευθέως αμφισβητείται η νομιμότητα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μεταφορά των εργαζομένων στο Δήμο και στα Νομικά του Πρόσωπα και απαιτείται η ποινική ευθύνη από τον Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και του Περιφερειάρχη που την ενέκρινε.

Επειδή τραβά χρόνια η ταλαιπωρία των υπαλλήλων με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς, χωρίς καταβολή μισθοδοσίας και ασφαλιστικής κάλυψης, μέχρι να αποφανθούν τα Τμήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή το ΑΣΕΠ, με οδυνηρές και απάνθρωπες συνέπειες στην υγεία τους (εργαζόμενος έπαθε νευρικό κλονισμό και αμνησία) και στην οικογενειακή τους κατάσταση, τη στιγμή που είναι και αυτές οι αποφάσεις ανοικτές σε καταγγελίες και αναιρέσεις.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Τι προτίθεται να πράξει ώστε:

Α) Να σταματήσει κάθε διαδικασία αμφισβήτησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ροδίων για τη μεταφορά των εργαζομένων της ΑΔΕΚΤ ΑΕ στο Δήμο και στα Νομικά του Πρόσωπα, Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου του Δήμου, καθώς και της έγκρισής της από την Περιφέρεια και πώς προτίθεται να θωρακίσει νομικά το τεκμήριο νομιμότητας των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που διαπιστώνουν σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και μεταφορά των υπαλλήλων σε περίπτωση λύσης ή συγχώνευσης δημοτικών επιχειρήσεων στο Δήμο και στα Νομικά του Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου.

Β) Να ανακληθεί η διαδικασία αναζήτησης πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών για εργαζόμενους που υλοποίησαν, είτε προφορικές, είτε γραπτές αποφάσεις των αιρετών, καθώς και για τους αιρετούς που συναίνεσαν στη μεταφορά των εργαζομένων από τη λυθείσα επιχείρηση του Δήμου ως αορίστου χρόνου στις 31-12-2005».