ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ 2008
Ακόμη 10 δισ. ευρώ για τις εισηγμένες ΑΕ

Στην 5ετία 2004-2008 απέσπασαν 40 δισ. ευρώ. Η κερδοφορία τους για την 8ετία 2001-2008 (κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) ξεπέρασε τα 56 δισ. ευρώ!!!

Σάββατο 18 Απρίλη 2009 - Κυριακή 19 Απρίλη 2009

Είτε σε περιόδους καπιταλιστικής ανάπτυξης, είτε ακόμη και σε συνθήκες κρίσης και αναταράξεων, όπως σήμερα, η δράκα των κεφαλαιοκρατών έχει στη διάθεσή της «τρόπους» και τα εργαλεία να υφαρπάζει ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο. Τον πλούτο που έχει ένα και μοναδικό τροφοδότη : Την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα...

Το γεγονός και μόνο ότι η λειτουργική κερδοφορία στο έτος 2008 - μέσα στην κρίση! - και μόνο για τις 290 ΑΕ εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αθήνας έφτασε κοντά στα 10 δισ. ευρώ, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη για το βαθμό της εκμετάλλευσης. Η προκλητική κερδοφορία τους αποκαλύπτει την πεμπτουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής που έχει για μπούσουλα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, που υπηρετούν και εφαρμόζονται από την ΕΕ με συγκεριμένες αποφάσεις και εργαλεία (Συνθήκη Μάαστριχτ, Στρατηγική Λισαβόνας κ.ο.κ.). Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η όποια εμφανιζόμενη πτωτική τάση στη μάζα των επιχειρηματικών κερδών κινητοποίησε όχι μόνο τους σημερινούς διαχειριστές του συστήματος - που άλλωστε έχουν τον πρώτο λόγο και ευθύνη - αλλά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και τους επίδοξους αυριανούς διαχειριστές, το σύνολο των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου της υποταγής. Η πτωτική τάση στα ποσοστά του κέρδους έφερε μαζί της την κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση ενίσχυσης των τραπεζών από τα πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ. Και δεν ήταν η μόνη σε αυτή την κατεύθυνση. Πακτωλός κρατικού χρήματος και κοινωνικού πλούτου δίνεται και περιμένει και άλλες μερίδες κεφαλαιοκρατών, που αναζητούν ζωτικό χώρο και κέρδη, σε τομείς όπως για παράδειγμα στην «πράσινη οικονομία» κ.ά. όπως ακριβώς προτάσσουν μερίδες διαχειριστών του εκμεταλλευτικού συστήματος. Τόσο οι μεγαλοεπιχειρηματίες όσο και οι στυλοβάτες τους αναζητούν διεξόδους για τα συσσωρευμένα κεφάλαια. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η κατά το δυνατό αναίμακτη έξοδος των κεφαλαίων «τους» από την κρίση, η διασφάλιση των όρων και προϋποθέσεων της μελλοντικής υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και κερδών.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ έχουν κάθε δικαίωμα να καυχηθούν και να διαγωνιστούν ισάξια τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Στην αμέσως προηγούμενη περίοδο (2004-2007) τα καθαρά κέρδη για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αθήνας ΑΕ είχαν την παρακάτω εξέλιξη :

Συμπερασματικά δηλαδή, στην 4ετία 2004 - 2007 μάζεψαν πάνω από 30 δισ. ευρώ! Μαζί με αυτά που απέσπασαν μέσα στο 2008 πλησιάζουν στα 40 δισ. ευρώ! και συνεχίζουν αξιώνοντας ακόμη περισσότερα.

Για την αμέσως προηγούμενη τριετία (2001-2003) - με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν αποσπάσει το ιλιγγιώδες ποσό των 16,4 δισ. ευρώ. Ετσι στην 8ετία 2001 - 2008 έβαλαν στο χέρι πάνω από 56 δισ. ευρώ, πλούτος που προέρχεται εξολοκλήρου από το δουλειά και το μόχθο των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Τα κέρδη του 2008

Σε κάθε περίπτωση τα κέρδη που απέσπασαν στο 12μηνο του 2008 οι 290 εισηγμένες ΑΕ βρίσκονται πολύ πάνω από τα αντίστοιχα του 2006. Η εμφανιζόμενη πτωτική τάση σε σύγκριση με του 2007 έχει να κάνει και με τις λογιστικές προβλέψεις για τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών τους κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο. Απ' όποια σκοπιά και να διαβάσει κανείς τους ισολογισμούς τους προκύπτει ανάγλυφα η λειτουργία και ο βαθμός εκμετάλλευσης. Η υπερσυσσώρευση κερδών καταδείχνει τη σωρεία βασικών όσο και αγεφύρωτων αντιθέσεων ανάμεσα στα εργατικά και λαϊκά στρώματα και τη δράκα της πλουτοκρατίας. Οι τραπεζίτες συνεχίζουν να θησαυρίζουν από τη λεηλασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Το ίδιο οι μεγαλομέτοχοι στις πρώην ΔΕΚΟ που επιβάλλουν απανωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια, οι μεγαλομέτοχοι του κλάδου της Υγείας που επωφελούνται και από τη γενικότερη κατάσταση στην παρεχόμενη δημόσιο Υγεία, οι κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες καραδοκούν και για τις νέες συμπράξεις (ΣΔΙΤ) με το κράτος κ.ο.κ.

Ας δούμε τα βασικά μεγέθη των ισολογισμών του 2008 (πηγή: «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ») :


Ανδρεάς ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ