ΚΟΥΒΑ - 48η ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Η διακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της επανάστασης
Παρασκευή 17 Απρίλη 2009

Fernando Garcia - Oscar Sola

Ιστορική φωτογραφία: Ο Φιντέλ Κάστρο στην Πλατεία της Επανάστασης στις 16 Απρίλη 1961
«Στις 16 Απρίλη 1961, στο δυναμικό φόντο των όπλων που βροντούσαν και των χεριών με τις σφιγμένες γροθιές και τη στιγμή που κηδεύαμε τα θύματα των μισθοφορικών βομβαρδισμών, ο εργαζόμενος λαός ήταν σε θέση να διακηρύξει με ηρωική αποφασιστικότητα εναντίον των κατακτητών, ότι η Επανάσταση τώρα γίνεται σοσιαλιστική», τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο, στην εισήγησή του στο 1ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

Η διακήρυξη της εξέλιξης της κουβανικής επανάστασης σε σοσιαλιστική ήταν αποτέλεσμα της σκληρής ταξικής πάλης, των εθνικοποιήσεων ξένων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, της θέλησης του κουβανικού να διεκδικήσει τη ζωή του κόντρα στον ιμπεριαλισμό, που είχε την αμέριστη στήριξη της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Η διακήρυξη αυτή πραγματοποιήθηκε μόλις 24 ώρες μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ να πλήξει και να ανατρέψει το επαναστατικό καθεστώς της Κούβας και να την καταλάβει. Δεκάδες βομβαρδιστικά «Β-26», απογειώθηκαν από την αμερικανική αεροπορική βάση στη Νικαράγουα, στις 15 του Απρίλη, και άρχισαν το βομβαρδισμό διαφόρων στόχων. Η επιτυχία τους ήταν πολύ μερική και γι' αυτό διατάχθηκε και μία δεύτερη αεροπορική επιδρομή, σχέδιο που είχε προετοιμαστεί κατόπιν εντολής του προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Αϊζενχάουερ. Στις 17 Απρίλη άρχισε η εισβολή και απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων των 5.000 Κουβανών αντικαθεστωτικών που είχε στρατολογήσει η CIA και εκπαιδεύσει στη Γουατεμάλα. Ωστόσο, μέσα σε 72 ώρες η επιχείρηση κατέληξε σε συντριβή και στην πρώτη σημαντική ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Δυο βδομάδες αργότερα, κατά τη διάρκεια του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, ο Φιντέλ χαρακτηρίζει την Κούβα «πρώτη Λαοκρατική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής», ενώ την 1η Δεκέμβρη 1961 δηλώνει: «Είμαι μαρξιστής - λενινιστής και θα είμαι μαρξιστής - λενινιστής μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής μου».

Χτες η 48η επέτειος γιορτάστηκε από τον κουβανικό λαό με εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις. Στο μεταξύ, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο στους Στοχασμούς του, αναφερόμενος στην επιστολή 12 εν αποστρατεία ανώτατων αξιωματούχων προς τον πρόεδρο Ομπάμα, να προχωρήσει στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για όλους τους Αμερικανούς πολίτες, τους ευχαριστεί και σημειώνει πως η Κούβα δε φοβάται το διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες τονίζοντας ότι «πιστεύουμε στις πεποιθήσεις μας και με αυτές έχουμε μάθει πώς να υπερασπιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας».

Τέλος, χτες, ο Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN λίγο πριν την αναχώρησή του για περιοδεία στη Λατινική Αμερική, επανέλαβε την πάγια θέση του περί ...αλλαγών στην Κούβα, ώστε να υπάρξει ένα «περαιτέρω ξεπάγωμα των σχέσεων και παραπέρα αλλαγές». Με το γνωστό προκλητικό τρόπο επανέφερε τα τετριμμένα περί «πολιτικών κρατουμένων» και «ανελευθερίας»...