ΔΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Νομιμοποιούνται οι μεγαλοκαταπατητές
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000

Διευκολύνεται η καταπάτηση των δασών και παρακάμπτεται το ΣτΕ, που λειτουργούσε ως ασπίδα στις αυθαιρεσίες, μέσω της επιχειρούμενης αναθεώρησης των άρθρων 24, 94 και 95 του Συντάγματος, καταγγέλθηκε σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας του Σαρωνικού.

Η Μ. Ιατρίδου, μέλος της Συντονιστικής, αναφερόμενη στους στόχους της αναθεώρησης, επισήμανε ότι «ανοίγει ο δρόμος για την οικοπεδοποίηση των δασών... (και) ...επιβραβεύονται όσοι φρόντισαν να τα καταπατήσουν...». Ακόμα, συνέχισε, αποδυναμώνεται το ΣτΕ, γιατί του αφαιρείται η δυνατότητα εκδίκασης σε πρώτο βαθμό και καταργείται η υποχρέωση της διοίκησης να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της Διοικητικής Δικαιοσύνης έως ότου αυτές καταστούν αμετάκλητες.

Ο Μ. Σταύρου, πρόεδρος των Φίλων του Βουνού και της Θάλασσας, τόνισε ότι σχεδιάζεται τουριστική αξιοποίηση των ορεινών όγκων της Ελλάδας, που ανέρχεται στο ύψος των 3,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται να δημιουργηθούν τεράστιες περιβαλλοντοκτόνες εγκαταστάσεις.

Ο Γ. Σχίζας επισήμανε, στην ομιλία του, ότι οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις στα δάση και τις δασικές εκτάσεις τα κατατέμνουν και, ουσιαστικά, τα αποσυνθέτουν.

Ο Κ. Διάκος, εκ μέρους της «Πράσινης Πολιτικής», χαρακτήρισε την αναθεώρηση των άρθρων για τα δάση και τις αρμοδιότητες του ΣτΕ, ως συνταγματικό πραξικόπημα, καθώς η εκτελεστική εξουσία επιχειρεί, μέσω της νομοθετικής, να απανεξαρτητοποιήσει τη δικαστική εξουσία.

Ο Π. Κουμουνδούρος, μέλος της Συντονιστικής, τονίζοντας ότι η αναθεώρηση νομιμοποιεί τους καταπατητές, υπογράμμισε πως το ζήτημα είναι κυρίως πολιτικο-οικονομικό και ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ενταγμένο στη συνολική επίθεση που δέχονται βασικά δικαιώματα των ανθρώπων, όπως αυτά σε υγεία, παιδεία, εργασία και ασφάλιση.

Παρεμβάσεις έκαναν ακόμα η Ε. Πορτάλιου, ο Γ. Καλιαμπέτσος και ο Π. Θανόπουλος. Στο τέλος της συγκέντρωσης, αποφασίστηκε η καλύτερη επεξεργασία ενός σχεδίου ψηφίσματος που προτάθηκε και η διοργάνωση μιας μεγάλης δημόσιας συζήτησης, με σκοπό την άμεση κινητοποίηση των πολιτών, καθώς στις 10 Νοεμβρίου αρχίζει η συζήτηση για την αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Σκαρβέλης , δασολόγος, αναφερόμενος στις συγκεκριμένες τροποποιήσεις και ποιες αλλαγές επέρχονται σε σύγκριση με τα ισχύοντα, στη διάρκεια της τοποθέτησής του, επισήμανε: «Η έννοια δάσος και δασική έκταση καθορίζεται αδιαφιλονίκητα από την επιστήμη της Δασικής Οικολογίας. Δεν είναι δυνατόν - συνέχισε - κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα, να νομοθετούν για το τι είναι δάσος ή δασική έκταση».

Ο Κ. Σπανόπουλος, μιλώντας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, τόνισε ότι με την αναθεώρηση του άρθρου 24, «η ποιότητα της ζωής των πολιτών μεταφέρεται πολλά χρόνια πίσω».