ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Δημόσιες σχέσεις και ... αντιθέσεις
Τετάρτη 22 Απρίλη 2009

Οι πρόεδροι των χωρών της Αμερικής στην αναμνηστική φωτογραφία στη Σύνοδο στο Τρινιντάντ
ΠΟΡΤ ΟΦ ΣΠΕΪΝ.--

«Επιτυχώς» θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε για τις ΗΠΑ η 5η Σύνοδος των Αμερικανικών Κρατών υπό την αιγίδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών... Εντούτοις, η «μεγάλη αλλαγή στις σχέσεις των ΗΠΑ με τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής που σηματοδότησε η πέμπτη σύνοδος» όπως αναφέρουν διάφορα ΜΜΕ ήταν μόνο στους τύπους. Είναι γεγονός ότι περιστατικά όπως αυτά που έλαβαν χώρα κατά την προηγούμενη Σύνοδο στο Μαρ ντελ Πλάτα της Αργεντινής, όπου ο Μπους αναγκάστηκε να φύγει εσπευσμένα καθώς οι διαδηλώσεις ήταν συνεχείς, ενώ οι συνομιλίες όσον αφορά τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (FTAA - ALCA) τερματίστηκαν άδοξα, δεν επαναλήφθηκαν...

Κατά την 5η Σύνοδο, η αμερικανική αντιπροσωπεία, αυτή τη φορά υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δεν τόλμησε καν να επαναφέρει το ζήτημα της ALCA αν και υπήρχε στους αρχικούς σχεδιασμούς. Ουσιαστικά η Σύνοδος είχε ως βασικό στόχο την «αναθέρμανση» των σχέσεων του «βορρά και του νότου» και μάλλον πέτυχε το στόχο της ως «σύνοδος των δημοσίων σχέσεων». Σημαδεύτηκε δε από δύο στοιχεία: Την απουσία της Κούβας που έχει αποβληθεί από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAK) από το 1962 και το αίτημα για άρση του πολύμορφου αποκλεισμού της από πλευράς των ΗΠΑ.

Η θέση των 33 χωρών (συμμετείχαν 34) ήταν ομόθυμη: Αμεση άρση του αποκλεισμού. Πριν καν την έναρξη της Συνόδου, ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, στη συνάντηση που είχαν με τον Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του, τόνισε στον Αμερικανό πρόεδρο πως το «εμπάργκο δεν είναι λύση». Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι πρόεδροι της Βενεζουέλας, της Αργεντινής και της Βραζιλίας ζήτησαν κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους την άρση του αποκλεισμού, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο ΓΓ του ΟΑΚ, Μιγκέλ Ινσούλσα, φέρεται να δήλωσε ότι κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΑΚ τον προσεχή Ιούνιο θα ζητήσει την άρση της απόφασης αποκλεισμού της Κούβας από τον Οργανισμό...

Ο Ομπάμα, που δέχτηκε καθώς φαίνεται αφόρητες πιέσεις, στις δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου παραδέχθηκε (είχε προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες και ανάλογη δήλωση της Χίλαρι Κλίντον) ότι η πολιτική που ακολούθησαν για 50 χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στην Κούβα «δεν περπάτησε», αλλά είπε πως δε θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον.

Παράλληλα, δήλωσε ότι ΗΠΑ και Βενεζουέλα έχουν την πολιτική θέληση να εργαστούν για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, οι συναντήσεις των Μπαράκ Ομπάμα και Ούγο Τσάβες, πάντα στο πλαίσιο της Συνόδου, «μονοπώλησαν» τα φώτα της δημοσιότητας. Η πρώτη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ήταν μία «καλή αρχή», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, ο οποίος φέρεται να είπε στον Μπαράκ Ομπάμα «θέλω να γίνω φίλος σου». Στη δεύτερη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος Τσάβες χάρισε στον Ομπάμα ένα μεταφρασμένο στα αγγλικά αντίγραφο του βιβλίου του Εντουάρδο Γκαλεάνο «Οι ανοικτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής», όπου ο Ουρουγουανός συγγραφέας περιγράφει τους αιώνες εκμετάλλευσης της ηπείρου από Ισπανούς, Πορτογάλους, Βρετανούς και Αμερικανούς. «Νωρίτερα ο πρόεδρος Τσάβες είχε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και συζήτησαν την επιστροφή πρεσβευτών στις αντίστοιχες θέσεις τους στο Καράκας και στην Ουάσιγκτον» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο διά ταύτα, τελικό ανακοινωθέν δεν υπήρξε, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία όπως ανακοίνωσε ο οικοδεσπότης και πρωθυπουργός του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Πάτρικ Μάνινγκ. «Το έγγραφο που προέκυψε είναι ένα συμβιβαστικό έγγραφο που εξασφάλισε τη συμφωνία ορισμένων χωρών και όχι όλων», διευκρίνισε. Οι χώρες της ALBA - Βενεζουέλα, Βολιβία, Νικαράγουα, Ονδούρα, Δομινίκη - δεν υπέγραψαν το κείμενο καθώς κατήγγειλαν τον αποκλεισμό της Κούβας, ενώ ορισμένα θέματα δεν υπήρξαν καν στην ατζέντα των συνομιλιών, όπως η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, καθώς το κείμενο είχε συνταχθεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη!