Ανοιξιάτικες παραστάσεις, εντός κι εκτός
Πέμπτη 23 Απρίλη 2009

«Ο πρώτος έρωτας» στο «Αργώ» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει ένα μη θεατρικό κείμενο του Μπέκετ, τον «Πρώτο έρωτα», που ερμηνεύεται ως μονόλογος από τον Δημήτρη Καταλειφό. Το έργο παρουσιάστηκε ήδη στην Κοζάνη. Στην Αθήνα θα δοθούν τέσσερις παραστάσεις στο θέατρο «Αργώ» (25 - 28/4, στις 9.15 μ.μ). Μετάφραση Αχιλλέας Αλεξάνδρου, σκηνοθεσία, σκηνικά - κοστούμια Πάνος Παπαδόπουλος, φωτισμοί Ανδρέας Σινάνος.

Ο «Πρώτος έρωτας» γράφτηκε το 1946, στα γαλλικά. Το 1970 ο ίδιος το μετέγραψε στα αγγλικά. Το πρόσωπο του έργου αφηγείται, θυμάται και αναδημιουργεί την ιστορία του πρώτου και μοναδικού του έρωτα, που συνέβη πριν πολλά χρόνια, όταν ήταν 25 χρόνων. Την ιστορία του διαπερνούν τρία κορυφαία θέματα της ύπαρξης: Η γέννηση, ο έρωτας και ο θάνατος.Ο ήρωας μιλάει γι' αυτά με αμφιβολία, αμφιθυμία, με αντιφάσεις και παλινδρομήσεις, υποκείμενος στο άλυτο αίνιγμα της ύπαρξης. Κυρίαρχα πρόσωπα μέσα στην αφήγηση, εκτός από τον αφηγητή, είναι η γυναίκα που ερωτεύτηκε, κατά τα φαινόμενα μεγαλύτερή του σε ηλικία, ο πατέρας του, νεκρός πια, που τον άφησε απροστάτευτο μέσα σ' έναν εχθρικό κόσμο, και το μωρό που γεννά η γυναίκα και του οποίου η γέννηση κάνει τον ήρωα να το βάλει στα πόδια.

Ο «Χορευτής», στο οποίο βασίζεται κατά κύριο λόγο η σκηνική σύνθεση του Θεόδωρου Τερζόπουλου, είναι εμπνευσμένο από τη γνωστή μινωική τοιχογραφία με την ταυρομαχία. Πρόκειται για το πιο πολυσυζητημένο και σχολιασμένο από τα λεγόμενα ελληνικά ποιήματα του Αρεντ, καθώς ο ποιητής με το έργο αυτό πραγματοποιεί μια καλλιτεχνική υπέρβαση, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα καινούργιο λογοτεχνικό είδος, στο μεταίχμιο της ποίησης και του θεατρικού λόγου. Το βασικό θέμα του είναι η σύγκρουση δύο δυνάμεων, που καταλήγει σε καταστροφή. Οι δυνάμεις αυτές, αν και διαμετρικά αντίθετες, συμπληρώνουν η μία την άλλη. Ερμηνεύονται ως αποκρυστάλλωση του ορθολογικού στοιχείου, αφ' ενός, και του στοιχείου του ενστίκτου, αφ' ετέρου, η αναμέτρηση των οποίων αναδεικνύεται με πολλούς τρόπους και στην αρχαία τραγωδία.