ΑΤΤΙΚΗ
Σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης
Πέμπτη 23 Απρίλη 2009

Αποψη των διυλιστηρίων Μενιδίου
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, με θέμα την αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ και τη σύνδεση δήμων, κοινοτήτων και συνοικισμών της Αττικής με το κεντρικό της δίκτυο, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Πρωτούλης και Εύα Μελά. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Εντονότατο εξακολουθεί να παραμένει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι πολλών περιοχών στην Αττική, εξαιτίας της ύπαρξης σωλήνων αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερο εξαιτίας και της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που χρόνια τώρα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, δεν προωθούν τις λύσεις που απαιτούνται.

Ενώ είναι γνωστό ότι ο αμίαντος είναι επικίνδυνο υλικό, και άρα η αντικατάσταση των σωλήνων στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί, αντίθετα εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να αποτελούν δημόσιο κίνδυνο για τους κατοίκους του Αγ. Στεφάνου, του Λαυρίου, της Ν. Μάκρης, των Σπάτων, του Ωρωπού, της Ελευσίνας, του Ασπροπύργου, του Ζεφυρίου, της Μάνδρας, της Μαγούλας, του Κρυονερίου και της Σαρωνίδας.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φέρουν ακέραια την ευθύνη για το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού της Αττικής, αφού δεν είχαν και δεν έχουν κανένα σχεδιασμό για την αντικατάσταση των επικίνδυνων αυτών σωλήνων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η αντικατάστασή τους δεν προβλέπεται ούτε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" 2007 - 2013.

Τη ίδια στιγμή, δίκτυα ύδρευσης είναι απαρχαιωμένα και σε κακή κατάσταση (Θριάσιο), ενώ δεκάδες δήμοι, κοινότητες και συνοικισμοί στην Αττική βρίσκονται εκτός αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ, αν και υδρεύονται από αυτήν (Αγ. Στέφανος, Ανθούσα, Βαρνάβας, Βίλια, Γραμματικό, Ερυθρές, Κάλαμος, Καπανδρίτι, Κρυονέρι, Λαυρεωτική, Μαγούλα, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μέγαρα, Ν. Μάκρη, Οινόη, Π. Φώκαια, Παλλήνη, Πικέρμι, Πολυδένδρι, Ραφήνα, Σαρωνίδα, Σκάλα Ωρωπού, Σταμάτα, Φυλή και πολλοί άλλοι).

Στις περιπτώσεις αυτές, συχνά συμβαίνει το νερό της ΕΥΔΑΠ που διανέμεται από τα δημοτικά και κοινοτικά δίκτυα να αναμιγνύεται με νερό τοπικών γεωτρήσεων, πράγμα που προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους και τους φορείς των περιοχών αυτών σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια του νερού που καταναλώνουν.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

1. Γιατί η κυβέρνηση δεν ενέταξε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" 2007 - 2013 την αντικατάσταση όλων των σωλήνων αμιάντου που εξακολουθούν να υπάρχουν στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ;

2. Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά άμεσα στην επέκταση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ και στη σύνδεση όλων των δήμων, κοινοτήτων και συνοικισμών με το κεντρικό της δίκτυο, ώστε και να έχει τη συνολική ευθύνη, διαχείριση και συντήρηση του δικτύου, αλλά και να παρέχει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια ποιοτικό νερό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής;».