ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Δημαγωγία στο φόντο των τραγικών ελλείψεων

Εναν ακόμα καυγά για το πάπλωμα της διαχείρισης πυροδότησε η χτεσινή παρουσία του Γ. Παπανδρέου στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 23 Απρίλη 2009

Motion Team

Καθαρίστριες στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Το ΠΑΣΟΚ έβαλε τους εργολάβους στα νοσοκομεία και η ΝΔ τους διατηρεί, επεκτείνοντας μάλιστα την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών
Η επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, καθώς και οι δηλώσεις του για το χώρο της Υγείας πυροδότησαν μια άσφαιρη φραστική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση μακριά απ' τις εκρηκτικές ανάγκες των λαϊκών αναγκών στην ώρα της ανάγκης.

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν επενδύει στην υγεία» και ότι «πέντε χρόνια, δε δίνει τα απαραίτητα κονδύλια, για να υπάρξει το απαραίτητο προσωπικό». Μάλιστα με αφορμή την έκθεση της EUROSTAT, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι τα επιπλέον 80 δισ. ευρώ δημόσιο χρέος δεν πήγαν στην Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - πέρα απ' την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας στην οποία πρωτοστάτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - θυμήθηκε και την Πρόνοια, την οποία κατάργησε - όχι μόνο ως τομέα κοινωνικής πολιτικής, αλλά και ως έννοια - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2646 (ΦΕΚ Α' /20.10.1998) και την αντικατέστησε με την «κοινωνική φροντίδα».

Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε την ανέξοδη υπόσχεσή του ότι ως κυβέρνηση θα προσλαμβάνει τουλάχιστον 3.000 νοσηλευτές το χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία. Υπόσχεση που μόνο σαν πρόκληση μπορεί να ακουστεί στα αυτιά χιλιάδων εργαζόμενων στην Υγεία, που τις περιόδους διακυβέρνησης τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, είδαν τα κενά στα νοσοκομεία να φτάνουν στις 25.000 για τους νοσηλευτές και στις 3.500 για τους γιατρούς.

Μάλιστα, η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς κάθε χρόνο οι συνταξιοδοτήσεις νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία υπερτερούν πλέον και αυτών των προσλήψεων που γίνονται μέσα απ' τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ετσι η κάλυψη των τρομακτικών κενών επιχειρείται με τους συμβασιούχους που καθιέρωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ.

Κατοχύρωση μόνο στα λόγια

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι για όσα εξήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχουν ληφθεί αποφάσεις, οι οποίες διά νόμου έχουν κατοχυρωθεί από τη Βουλή». Ο υπουργός Υγείας εννοεί προφανώς το νόμο 3754/2009 για το νέο ιατρικό μισθολόγιο που προβλέπει προσλήψεις 2.000 γιατρών και 5.500 νοσηλευτών, σταγόνα στον ωκεανό των τρομακτικών ελλείψεων. Ακόμα και αυτή η υλοποίησή τους όμως παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον καθώς για μεν τους νοσηλευτές δεν υπάρχει καμία κίνηση, ενώ για τους γιατρούς συνεδρίασε για πρώτη φορά μόλις χτες η κοινή επιτροπή προσλήψεων του υπουργείου Υγείας και της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), χωρίς κανένα αποτέλεσμα...