ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
Συνεργασία για λύση του Κυπριακού

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί λύση, ενώ προσδοκούν ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου

Πέμπτη 23 Απρίλη 2009

EUROKINISSI

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ.--

Το μήνυμα ότι εμμένουν στην κοινή στρατηγική για την επίλυση του Κυπριακού και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξέπεμψαν οι Κ. Καραμανλής και Δημ. Χριστόφιας, εκφράζοντας την προσδοκία ότι αυτή θα φέρει αποτελέσματα «σε βάθος χρόνου».

Παράλληλα οι δύο ηγέτες απέφυγαν να προσδιορίσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη, που θα κρίνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την κυβερνητική θέση «πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη» όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι αυτή θα αποδώσει στο μέλλον, παραγνωρίζοντας ότι μέχρι τώρα αυτές οι προσδοκίες δεν έχουν επαληθευτεί στην πράξη και μάλλον το αντίθετο συνέβη. Ο Κ. Καραμανλής, παρόλο που ρωτήθηκε, δεν θέλησε να διευκρινίσει ποια στάση θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που η Τουρκία δε συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση, δηλαδή το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, πράγμα που συνιστά μια έμμεση έστω αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι «η ΕΕ αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια της Κύπρου» και στο όνομα αυτό άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το Κυπριακό δεν θα βγει έξω από το πλαίσιο της ΕΕ, όποια και αν είναι η έκβαση των ευρωτουρκικών παζαριών ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβρη. «Η αξιολόγηση που κάνουμε, και πιστεύω ότι είναι κοινή με τον πρόεδρο Χριστόφια, είναι ότι αυτή τη στιγμή τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά (σ.σ. όσον αφορά τη συμμόρφωση της Τουρκίας ). Και αυτό λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε, τούτη την ώρα, πάντως να οδηγήσει σε μια αλλαγή στρατηγικής, η οποία θεωρώ ότι πατά σε πολύ γερά θεμέλια», είπε χαρακτηριστικά.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει μια συγκροτημένη, συγκεκριμένη σε βάθος στρατηγική», η οποία, όπως είπε, αποδίδει επειδή γίνεται κατανοητή και επικροτείται από τους Κοινοτικούς εταίρους. Ανέφερε ακόμα ότι συμφωνεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί λύση», εκφράζοντας την ευχή ότι «η συμφωνία που όλοι ευχόμαστε ότι θα προκύψει, θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα των δύο κοινοτήτων χωρίς παρεμβάσεις τρίτων και τεχνητά χρονοδιαγράμματα».

Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ορθή χαρακτήρισε τη στρατηγική της στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ ο Δ. Χριστόφιας, θεωρώντας ότι «μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για την Τουρκία να συνεργαστεί για λύση δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική, γεγονός που θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν λευκές επιταγές, επισημαίνοντας ότι «πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας αποτελεί η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει τόσο έναντι της ΕΕ όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει κάνει».

Οι δύο κυβερνήσεις αποφάσισαν να συντονίσουν πιο αποτελεσματικά τις κινήσεις τους και να εντατικοποιήσουν τις επαφές με τους εταίρους στην ΕΕ και όχι μόνο, με βάση το χρονοδιάγραμμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη. Ανώτερες ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το Κυπριακό αναδεικνύεται σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας το επόμενο διάστημα, επειδή, όπως έλεγαν, είναι «θέμα ενδιαφέροντος για πάρα πολλές χώρες», εννοώντας προφανώς τις ΗΠΑ που μόλις προχθές εκτιμούσαν ότι «είμαστε δύο βήματα από τη λύση του Κυπριακού»...

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία όπως είπε ο Δ. Χριστόφιας «αποβαίνει σε βάρος των απλών ανθρώπων». Ο Κύπριος πρόεδρος κατήγγειλε «τους γνωστούς κύκλους που τη δημιούργησαν κυνηγώντας το υπερκέρδος», επειδή «επιμένουν να μη χάσουν τίποτα από αυτά που έχουν κερδίσει στο παρελθόν και από αυτά που σκέπτονται να κερδίσουν στο μέλλον», όπως είχε πει πρόσφατα ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «έχει όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου να αποτελέσει κέντρο και όχημα ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή». Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η Κύπρος «μπορεί να προσφέρει ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην ΕΕ για την ενίσχυση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή», αναθέτοντας ουσιαστικά στην Κυπριακή Δημοκρατία ρόλο προγεφυρώματος για την επέκταση της ευρωμονοπωλίων στη Μέση Ανατολή.