ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΒΑΣΗ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
«Τσουνάμι» εμπορευματοποίησης σε όλες τις παραλίες της χώρας

Η κυβέρνηση μεταβιβάζει τη χρήση των δημόσιων ακτών στους δήμους και μέσω αυτών σε επιχειρήσεις που θα επιβάλλουν χαράτσια στους λουόμενους

Πέμπτη 23 Απρίλη 2009

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν και να απαιτήσουν ανοικτές ακτές για το λαό (φωτ. από κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην παραλία της Βούλας)
Την εμπορική αξιοποίηση και την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο όλων των παραλιών της χώρας, αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ, βασιζόμενη σε νόμο του ΠΑΣΟΚ από το 2001. Με κοινή υπουργική απόφαση προχωρά στην εμπορευματοποίηση δημόσιων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών που έχουν απομείνει ελεύθεροι.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση, που βασίζεται, όπως σαφώς αναφέρεται, στο νόμο του ΠΑΣΟΚ 2971/2001 «αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις», παραχωρεί το δικαίωμα στους δήμους και μέσω αυτών σε επιχειρήσεις και εταιρείες, να αξιοποιήσουν εμπορικά τους παραπάνω δημόσιους και κοινόχρηστους αυτούς χώρους, έναντι αντιτίμου που θα πρέπει να καταβάλλουν στο ελληνικό δημόσιο. Αντίτιμο που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι όταν πηγαίνουν για ένα μπάνιο στη θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δημόσιες εκτάσεις αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούνται στους δήμους δεν περιλαμβάνονται αυτές που το υπουργείο Οικονομίας έχει παραχωρήσει ήδη, έναντι αντιτίμου, για τουριστικές, βιομηχανικές και άλλες χρήσεις (παραλίες στη Βούλα, Ελληνικό, πλαζ στη Βάρκιζα κ.ά.) Πρόκειται για τις εναπομείνασες ελεύθερες ακτές, οι οποίες βέβαια μπορούν να «αξιοποιηθούν»...

Οι υπάρχουσες μάλιστα εγκατεστημένες επιχειρήσεις στους κοινόχρηστους αυτούς χώρους, όχι μόνο δε θίγονται, αλλά αποκτούν και πλεονέκτημα έναντι άλλων, στην περίπτωση που ο δήμος επιλέξει την παραχώρηση σε τρίτους. Μάλιστα με την απόφαση αίρεται για τις όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ο περιορισμός που θέτει ο νόμος 2971/2001, σύμφωνα με τον οποίο η έκταση αιγιαλού κάθε παραχώρησης δεν δύναται να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα, ενώ από κάθε παραχώρηση θα πρέπει να αφήνεται ελεύθερος χώρος 100 μέτρων. Δηλαδή παρέχεται το δικαίωμα μια ξενοδοχειακή μονάδα πλέον να μην αφήνει ούτε σπιθαμή ελεύθερης ακτής!

Από την εμπορευματοποίηση δεν ξεφεύγουν περιοχές που τελούν υπό καθεστώς ειδικής προστασίας, όπως κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, προστατευμένες περιοχές, ευπαθή οικοσυστήματα, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καθώς και αυτές «παραχωρούνται κατόπιν σύμφωνης γνώμης των αρμοδίων κατά περίπτωση υπουργών»!

Με όσα περιγράφει η υπουργική απόφαση, ουσιαστικά δίνεται η χαριστική βολή στο δικαίωμα της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στις δημόσιες παραλίες, αφού η παραχώρηση της χρήσης τους στους δήμους δε συνοδεύεται από τα αντίστοιχα κονδύλια ώστε να είναι προσιτές χωρίς πληρωμή από το κοινό. Αντίθετα, οι δήμοι θα επιβάλουν υψηλό αντίτιμο για «την άσκηση αρμοδιοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού» - όπως σημειώνεται στην υπουργική απόφαση - αφού οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όπως αυτές της εξασφάλισης της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου, του ελέγχου των καταπατήσεων ή των αυθαίρετων επεμβάσεων, η πρόσληψη ναυαγοσωστών και γενικά η λήψη μέτρων ασφαλείας, έχουν κόστος.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψαν χτες οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Θ. Νάκος και Οικονομίας, Αντ. Μπέζας, με την ένδειξη μάλιστα «κατεπείγον», η απευθείας παραχώρηση για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργίας τροχήλατου αναψυκτηρίου, ισχύει μέχρι 31/12/2012. Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράττει από κάθε δήμο ή επιχείρηση το 20% των εσόδων τους, το οποίο προφανώς οι δήμοι θα καρπώνονται από την τσέπη των λουόμενων και γενικά των χρηστών.

Οι δήμοι μπορούν να μεταβιβάζουν το δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων χώρων σε δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα, θα μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες, αλλά και σε τρίτους (σ.σ. ιδιωτικές επιχειρήσεις). Επίσης, επιτρέπεται η τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας, έναντι ενοικίου, αλλά σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από εγκατεστημένες επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής.

Οι δήμοι, τέλος, υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες, εφόσον διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες παρεμβάσεις επί των κοινόχρηστων χώρων. Την επιτήρηση αναλαμβάνουν το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας, φύλακες, επιτηρητές και οδοκαθαριστές.