ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Παλεύουν για το δικαίωμα στη μόρφωση

Συγκέντρωση σήμερα στις 11π.μ. στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Απείχαν από τα μαθήματα χτες οι μαθητές στη Σπάρτη. Κινητοποιήσεις σήμερα στην Πάτρα και Κόρινθο

Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000

Οι μαθητές βγαίνουν και πάλι στους δρόμους. Μαζί με τους φοιτητές διεκδικούν μια άλλη παιδεία, δημόσια και δωρεάν
Μαθητές και φοιτητές κινητοποιούνται σήμερα στην Αθήνα, απαιτώντας το δικαίωμα στη μόρφωση, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640, καθώς και δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

Αποχή από τα μαθήματά τους πραγματοποίησαν χτες μαθητές από το 1ο, 2ο, 3ο ΕΛ Σπάρτης και το 1ο ΤΕΕ. Η αποχή έγινε στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Σπάρτης.

Σήμερα, επίσης, μαθητικές κινητοποιήσεις έχουν αποφασίσει τα τοπικά Συντονιστικά στην Πάτρα και στην Κόρινθο. Στην Πάτρα οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Ολγας (Εθνικής Αντίστασης) και στη συνέχεια θα πορευτούν στους δρόμους της πόλης. Αποχή από τα μαθήματά τους θα πραγματοποιήσουν οι μαθητές στην Κόρινθο, ενώ στη συνέχεια θα στήσουν μπλόκα έξω από τα σχολεία τους.

Στο αυριανό συλλαλητήριο θα συμμετάσχει και η Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, η οποία κήρυξε και τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας. Απόφαση για συμμετοχή έχει πάρει και ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ).

Στο σημερινό συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν με αποφάσεις των αντίστοιχων φοιτητικών συλλόγων και οι φοιτητές καθώς και οι σπουδαστές από την Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) και της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Αθήνας. Θα συμμετάσχουν οι εξής φοιτητικοί σύλλογοι: Μαθηματικού, ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ), Νομική, Οικονομικό, Νηπιαγωγών (ΤΕΑΠΗ), Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Φυσικού, Βιολογικού, Ηλεκτρολόγων Πολυτεχνείου, Χημικό, Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Μεταλλειολόγων, Νοσηλευτικής, Οδοντιατρικής, Πάντειος και Ιατρικής.

Οι φοιτητές, επίσης, απαιτούν να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, να υπάρξει ενίσχυση των προπτυχιακών σπουδών χωρίς πολλούς κύκλους σπουδών, ειδίκευση μέσα στο πτυχίο, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού, δωρεάν σίτιση, στέγαση και παροχή συγγραμμάτων, κατάργηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 89/48 και σταθερή δουλιά με δικαιώματα.

Οι μαθητές απαιτούν να γίνουν ενιαία σε όλα τα σχολεία οι μαθητικές εκλογές. Και για το λόγο αυτό μαζεύουν υπογραφές, ώστε οι εκλογές να γίνουν για 5μελή την 1η Νοέμβρη και για 15μελή 8 Νοέμβρη.

Διεκδικούν: Κατάργηση των τεστ δεξιοτήτων. Αποσύνδεση του λυκείου από την εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Επαναφορά των μετεξεταστέων. Μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα. Αμεση κάλυψη των αναγκών σε σχολεία - καθηγητές - βιβλία, βιβλία σύγχρονα και κατανοητά που θα παρέχουν ολόπλευρη μόρφωση. «Οχι» στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, των τεστ στην Α' Λυκείου, των πανελλαδικών εξετάσεων σε Β' και Γ' Λυκείου, των κατευθύνσεων.

Επίσης, παλεύουν για 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία, σύστημα επαγγελματικής τεχνικής εκπαίδευσης, δημόσιο και δωρεάν ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, που θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για τη ζωή