Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Απευθείας διαπραγματεύσεις μέχρι τη λύση
Παρασκευή 24 Απρίλη 2009

Eurokinissi

Από την ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού στη Βουλή των αντιπροσώπων στην Κύπρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ.--

Την υποστήριξή του στις απευθείας διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφιας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε εκ νέου ο Κ. Καραμανλής, ζητώντας τη συνέχισή τους μέχρι την εξεύρεση μιας «δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης» λύσης του Κυπριακού.

Παρά το γεγονός ότι επέρριψε τις ευθύνες στην πολιτική της Τουρκίας για το γεγονός ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις είναι πολύ μικρή, ωστόσο απέφυγε να πει το παραμικρό για την τακτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα προκειμένου να αναδειχθεί η διεθνής διάσταση του Κυπριακού, που πηγάζει ακριβώς από το γεγονός ότι το Κυπριακό είναι πρώτα απ' όλα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Δεν ανέφερε επίσης το παραμικρό για τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και το «διεθνές περιβάλλον» που διαμορφώνεται, αλλά ούτε για το πώς θα αξιοποιήσει το περιβόητο «ευρωπαϊκό πλαίσιο» για τη λύση του Κυπριακού...

Μιλώντας ενώπιον της κυπριακής Βουλής ο Κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των απευθείας διαπραγματεύσεων επισημαίνοντας ότι «παρά τις σοβαρές διαφορές που εξακολουθούν να χωρίζουν τις δύο κοινότητες, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι επωφελής για όλους». Και συμπλήρωσε: «Χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και νέα επιδιαιτησία, μέχρις ότου οι δύο κοινότητες συμφωνήσουν σε μια δική τους λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και των αξιών της ΕΕ, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει μέλος».

Ζητούμενο των διαπραγματεύσεων, όπως είπε, είναι «η μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους σε μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, με αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στη διακυβέρνηση, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, όπως ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Παράλληλα προειδοποίησε ότι ο αγώνας για τη συνολική επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου «είναι ένας αγώνας μακροχρόνιος, που δεν επιτρέπει ψευδαισθήσεις για εύκολες και ανώδυνες λύσεις».

Ταυτόχρονα ανέβασε τους τόνους κατά της Τουρκίας, την οποία κατηγόρησε ότι «παρά τη ρητορική της υποστήριξη στη διαπραγματευτική διαδικασία, η τουρκική πολιτική προς την Κύπρο παραμένει παρωχημένη, διχαστική και απειλητική». Χαρακτήρισε απαράδεκτη και μάταιη την εμμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε δηλώσεις περί ίδρυσης δύο κρατών, επικαλούμενος τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ υπενθύμισε ότι όσες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν για δημιουργία συνομοσπονδιακού μορφώματος απέτυχαν.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας περιορίστηκε να σημειώσει ότι «η Αγκυρα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και να εξομαλύνει τις διμερείς της σχέσεις με τη Λευκωσία», αποφεύγοντας και πάλι να αποσαφηνίσει την τακτική ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη, που θα κρίνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ανεπίσημα πάντως κυβερνητικές πηγές προεξοφλούσαν ότι το Δεκέμβρη δεν πρόκειται να δοθεί κάποια σημαντική μάχη, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το βέτο δεν περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της ελληνικής κυβέρνησης. Αντίθετα προσδοκούσαν ότι θα εκτιμηθεί από τους «εταίρους» της ΕΕ η στρατηγική της στήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και θα υπάρξει ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, από αυτούς που συνηθίζονται στα ευρωπαζάρια, πράγμα που θα επιτρέψει να υπάρξουν τα απαραίτητα προσχήματα, ώστε να μη σταματήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας...

Κρίσιμο το 2009

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Μάριος Καρογιάν, προσφωνώντας τον Ελληνα πρωθυπουργό τόνισε ότι «Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να συντονίσουν τη στρατηγική και την τακτική τους, ώστε να υπερασπιστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα και τα εθνικά δίκαιά τους και για να έχουν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα». Εκτιμώντας ότι το κλειδί της λύσης είναι στα χέρια της Αγκυρας τόνισε ότι «γι' αυτό θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε το κόστος της για όσο καιρό εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της». Θεωρώντας και αυτός ότι το 2009 είναι κρίσιμο έτος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επισήμανε ότι γι' αυτό Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τους μοχλούς πίεσης που διαθέτουν ως χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της, πρόσθεσε, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ενταξιακή της πορεία δεν θα έχει προοπτική.

Αργότερα, στο περιθώριο δεξίωσης που παρέθεσε ο πρεσβευτής της Ελλάδας με αφορμή την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μ. Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει τις προχθεσινές δηλώσεις της Χ. Κλίντον, εκτίμησε ότι αυτές σηματοδοτούν πως «η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τα λάθη του 2004, τα οποία και πρέπει να αποφευχθούν». Ανέφερε επίσης πως ο ίδιος θεωρεί ότι «οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι η πιο σωστή διαδικασία είναι αυτή που συμφωνήθηκε το Μάρτιο του 2008 και θα τη στηρίξουν». Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας είχε εκφράσει την υποστήριξή της στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων συμπληρώνοντας ότι αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «τα μέρη να φτάσουν σε συμφωνία και αυτό υποστηρίζουμε». Οπως είπε η Χ. Κλίντον, «δεν έχουμε την πρόθεση να επιβάλουμε οτιδήποτε και προτιθέμεθα να υποστηρίξουμε, και μέχρι τώρα έχουμε τη δυνατότητα, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών, γι' αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο αποτέλεσμα: μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα αντιπροσωπεύει ακριβοδίκαια τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων».

Αργά το βράδυ ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμενόταν να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, κάνοντας μια τελευταία δήλωση.