Το τραγούδι του νεκρού αδελφού

Αύριο αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο στον «902 Αριστερά στα FM»

Σάββατο 2 Μάη 2009

Αύριο στις 12.00 στον «902 Αριστερά στα FM» θα μεταδοθεί η εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο». Στο επίκεντρο της εκπομπής, που επιμελείται και παρουσιάζει η Αννέκε Ιωαννάτου, θα είναι η εργατική Πρωτομαγιά.

Συγκεκριμένα η εκπομπή θα ασχοληθεί με το φαινόμενο που αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος ιδεολογικός κίνδυνος για το εργατικό κίνημα, το δεξιό οπορτουνισμό και μάλιστα μέσα από μια ιστορική διαδρομή στη Β' Διεθνή (1889-1914), όπως μας την παρουσιάζει αναλυτικά από την άνοδο μέχρι την πτώση της ο Ούιλιαμ Φόστερ στο κλασικό του έργο «Η Ιστορία των τριών Διεθνών». Ο Φόστερ γλαφυρά και απλά εξηγεί την προέλευση του δεξιού οπορτουνισμού, το ξεκίνημα και το δυνάμωμά του σε μια πορεία, την πάλη της επαναστατικής ιδεολογίας ενάντια σ' αυτό τον Δούρειο Ιππο στο εργατικό κίνημα, ο ρόλος του αναρχοσυνδικαλισμού και άλλα πολλά. «Η εργατιά την εποχή εκείνη», θα πει συμπερασματικά ο Φόστερ, «...προδόθηκε κυνικά από τους ηγέτες της. (...) Γι' αυτό η σημαία του παγκόσμιου σοσιαλισμού χρειάσθηκε να περάσει και πέρασε πραγματικά από τα ανάξια χέρια των ηγετών της 2ης Διεθνούς στα χέρια μιας νέας και ανώτερης οργάνωσης: της 3ης, της Κομμουνιστικής Διεθνούς».

Στα παιδικά χρόνια του Γιάννη Ρίτσου, όπως τα αφηγήθηκε η αδελφή του Λούλα, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» αύριο Κυριακή από τις 11.00 έως τις 13.00 Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης.

Αναμνήσεις από το «πέτρινο καράβι» της Μονεμβασιάς, τη γενέτειρα του κομμουνιστή ποιητή της Ρωμιοσύνης, αλλά και πρόσωπα, τραγούδια, βιβλία, ο Μίμης και η Νίνα, τα άλλα δύο αδέλφια του ποιητή, η μητέρα - που τόσο τον επηρέασε - ο πατέρας, που τόσο τον σημάδεψε, ζωντανεύουν με μεγάλη γλαφυρότητα στην αφήγηση της Λούλας Ρίτσου, που «μεγάλωσε» τον ποιητή.

Πρόκειται για όλα εκείνα τα πρόσωπα που μαζί με τη θυελλώδη εποχή στην οποία έζησαν, «ιστόρησαν», αργότερα, το «εικονοστάσι των ανωνύμων αγίων» που έσμιξαν με τη θερμή ανάσα της ποίησης του Γιάννη Ρίτσου.

Μέσα από την αφήγηση της Λούλας Ρίτσου, ζωντανεύουν όμως και οι πρώτες απόπειρες του ποιητή στο γράψιμο, αλλά και τα βάσανα, οι αρρώστιες και οι θάνατοι, που τόσο βάρυναν τη ζωή του, ώστε μόνο μέσα από τις λυτρωτικές στροφές της ποίησής του, στάθηκε δυνατό να ειπωθούν, «ήσυχα και απλά», με το μοναδικό τρόπο που είχε δηλαδή ο ποιητής να μιλά με όλο τον κόσμο.